Dufte, lyde og musik: Hvorfor aktiverer sanser vores hukommelse?
‘Brainstorm’ spadserer ned ad mindernes allé for at blive klogere på hjernens forhold til hukommelsen.
hvorfor dufte hukommelse minder hænger sammen

De fleste af os har en eller anden duft, der kan sende os direkte tilbage til barndomsland. Hvorfor er sanser så tæt forbundne med minder og hukommelse? (Foto: Shutterstock)

De fleste af os har en eller anden duft, der kan sende os direkte tilbage til barndomsland. Hvorfor er sanser så tæt forbundne med minder og hukommelse? (Foto: Shutterstock)

En farve, en sang eller et foto kan på et splitsekund sende os tilbage til mormors kolonihavehus, en sjov sodavandsfest eller den første kærestesorg.

Hvorfor kan sanser aktivere vores hukommelse? Og hvorfor er barndom- og ungdomsminder stærkere end andre?

LÆS OGSÅ: Hvorfor udløser lugte minder?

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Videnskab.dk’s hjernepodcast, ‘Brainstorm’, har været en tur på hukommelsesklinikken på Rigshospitalet i København for at plukke neuropsykolog og forskningslektor Asmus Vogels hjerne.  

Førstegangsoplevelser huskes bedre

Asmus Vogel fortæller blandt andet, at der er to overvejende grunde til, at de fleste mennesker har meget stærke minder fra barndommen og ungdommen.

»Første årsag er, at mange af de ting, man oplever her, er ting, man oplever for første gang,« fortæller Asmus Vogel og tilføjer:

»Det andet er, at hjernen ser ud til at være meget mere formelig i ungdomsårene. Det vil sige, at den erfaring, vi har senere, den har vi ikke rigtig, så hjernen er ny og klar til at tage imod, så vi på mange punkter er mere sanselige i vores ungdomsår.«

I podcasten forklarer Asmus Vogel også, hvorfor stærke sanseindtryk og store følelser lagrer sig bedre i hukommelsen, og hvorfor minder kan ændre sig over tid.

Lyt med, og få alle svarene i podcasten øverst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Kan man stole på hukommelsen?

LÆS OGSÅ: Kan farver give bedre hukommelse?

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk