Vores forfædre stod op og gik i seng langt tidligere, end vi gør nu. Forsker Malcolm von Schantz ved universitetet i Surrey mener, at den naturlige søvncyklus har ændret sig. Dette skyldes blandt andet, at vi har fået unaturligt lys i form af lamper, og fordi vi bruger mobiler og iPads om aftenen.
Von Schantz og kollegaerne har studeret søvnmønsteret hos folk i den lille by Baependi på landet i Brasilien og sammenlignet med folk i storbyer.
Indbyggerne i Baependis søvnmønster ligner mere det søvnmønster, vi havde tidligere. Det viser undersøgelsen, som er publiceret i Scientific Reports.
Sover med solen
»De følger solens rytme i langt større udstrækning end os, fordi mange af dem arbejder udendørs,« siger von Schantz i en pressemeddelelse.
»Midnat er midtvejs i den mørke fase, men alligevel er der mange af os i den industrialiserede verden, som ikke er gået i seng på det tidspunkt,« tilføjer han.
I et igangværende studie ser hans forskerkollegaer på Baependifolkets sundhed. Von Schantz mener, at de kan opdage, at der er sundhedsfordele ved at følge det gamle søvnmønster.
Uenighed om sundhedsproblemer
Han håber, projektet kan vise, i hvilken grad flere af de sundhedsproblemer, vi har i dag, hænger sammen med det, at vi er holdt op med at følge solen i vores søvnrytme.
Forskeren fremhæver hjertekarsygdomme, diabetes og fedme og foreslår også, at mental sundhed kan påvirkes af den moderne søvn.
Søvnforsker og professor Ståle Pallesen deler ikke denne overbevisning.
Weekend er synderen
»Jeg er skeptisk over for den antagelse,« siger Pallesen.
Så længe døgnrytmen er stabil og fast, og du får nok søvn, mener han ikke, at det bør påvirke sundheden.
Han tror det er et større problem, at vi går i seng senere i weekenderne end i hverdagene.
»Der er større forskel på, hvordan folk sover i weekender og hverdage nu end før,« siger forskeren.
Stå op i tide
Nogle studier har vist, at A-mennesker klarer sig bedre i skolen og har en del sundhedsfordele, men Pallesen tror ikke, det er et resultat af, at de følger solen i større grad:
»Der er studier, som viser, at grunden til, at A.mennesker har bedre karakterer, er, at de står op i god tid. Skifter man tiderne for, hvornår ting starter, til et tidspunkt, der passer til B-menneskerne, gør de det også bedre.«
Pallesen har tildigere udtalt til forskning.no, at iPads og mobiltelefoner kan forværre søvnen.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle