Derfor bliver kroppen ældre
Nogle drømmer måske om evig ungdom, og i den forbindelse kan det være interessant at stille spørgsmålet: Hvorfor ældes vi egentlig? Det korte svar er, at vi er programmeret til at blive gamle og til sidst dø.

BEMÆRK: En dansk forsker mener, at videoens udlægning af vores aldring er grundlæggende forkert. Læs hans bemærkninger i kommentarfeltet under denne artikel eller i artiklen Derfor bliver kroppen ældre, version 2.0.

Når man ældes, skyldes det både indre og ydre faktorer. Det er blandt andet kost, motion, rygning og stråling, der kan få os til at se ældre ud.

Ud over disse faktorer, er der naturligvis også en biologisk forklaring. Faktisk er det sådan, at kroppen har et ur, der kun tikker for en tid. Vi er nemlig programmeret til at dø, fordi vores celler ikke kan dele sig for evigt.

Læs også: Dine gener afgør din alderdom

Celler kan kun dele sig et vist antal gange

Kroppen er opbygget af celler, der hele tiden deler sig. Hver gang en celle deler sig, kopierer den sit eget DNA, som er pakket i strukturer. De strukturer kender vi under navnet kromosomer.

På hvert kromosom er der telomerer, som er et stykke overskydende DNA.

Når DNA'et bliver kopieret, er det ikke hele kromosomet, der kommer med. For hver kopi, der bliver lavet af DNA'et, bliver telomererne kortere, og til sidst er de helt væk. Når der ikke er mere tilbage af telomererne, holder cellen op med at dele sig og dør hen. Når cellerne dør, opstår der tegn på alderdom.

Læs også: Vi mister kontrol over vores DNA som 55-årige

Vores egen krop forhindrer os altså i at leve for evigt, men replikationsgrænsen er brugbar, for den kan forhindre cancer, som skyldes en ukontrolleret vækst af celler, i at brede sig.

En mere uddybende, biologisk forklaring på spørgsmålet om alderdom får du i videoen i denne artikel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.