Luftforurening påvirker mange aspekter af vores sundhed, fortæller Zorana Jovanovic Andersen i videoen, du kan se ovenfor.
Hun er professor MSO ved Afdeling for Miljø og Sundhed, Københavns Universitet.
Her forsker hun i såkaldt miljøepidemiologi. Konkret betyder det, at hun blandt andet er ekspert i, hvad luftforuening kan føre med sig af dårligdomme for vores sundhed. Hun nævner hjertekarsygdomme, luftvejssygdomme, diabetes, demens og astma.
Heldigvis har forskerne mange metoder til at blive klogere på, hvordan vi kan indrette vores nærmiljøer på måder, der kan fremme sundhedstilstanden i stedet for at skade os. Her kan data give en nøgle til forståelse.
Jovanovic Andersen nævner et studie med 28.000 sygeplejersker, der har angivet deres livsstil, nuværende sundhedstilstand og bopæle gennem livet,. Sådan kan forskerne se, om sygeplejerske har boet ud til veje med høj luftforurening, og hvad det potentielt kan have haft af betydning for, om de har udviklet sygdomme.
Og så giver Zorana Jovanovic Andersen et lille tip til, hvordan du selv kan holde øje med luftforuningen nær din bopæl. Via en hjemmeside skabt af Aarhus Universitet kan man spore målinger på adresser i Danmark.
\ Smart aldring: Hvad data kan gøre for dig
Dato: tirsdag 5. oktober 2021
- Tid: 15.00 – 17.30
- Adresse: BLOX, Bryghusgade, 1473 København.
- Pris: Gratis
Tilmeldingsfristen er mandag 4. oktober, kl. 12.00.
Deltagelse er gratis, men hvis du alligevel ikke kommer efter du har tilmeldt dig, må du meget gerne melde afbud samme sted som du tilmelder dig.
Kom til gratis konference om smart aldring
Zorana Jovanovic Andersen gæster sammen med en række forskere og eksperter Blox i København 5. oktober ved et arrangement, som forskningsprojektet The Challenge Platform står bag.
Ved arrangementet vil flere forskere og andre gennem oplæg, diskussioner og quizzer komme nærmere ind på, hvad vi danskere er disponeret for, hvordan vores omgivelser påvirker os, og hvordan vi selv – og ikke mindst forskerne – kan bruge data til at forblive sunde i længere tid.
TV-lægen Charlotte Bøving vil give råd til, hvordan man får en god aldring og fortælle om, hvordan hun selv holder sig fit under sin kræftsygdom.
Følg med på eventets Facebook-side eller find billetter her.
Du kan også læse meget mere om eventet her: TV-lægen Charlotte Bøving giver råd om sund aldring.
Arrangementet er en del af The Challenge Platform (se dataforgood.science) som er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
\ Sådan håndterer Videnskab.dk annoncørbetalt indhold
Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for annoncørbetalt indhold fra Danske Medier, Forbrugerombudsmanden, markedsføringsloven, samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille annoncer og journalistik.
Videnskab.dk bringer bannerannoncer og kan bringe andet annoncørbetalt indhold på sin hjemmeside som led i bestræbelserne på at tjene penge til at dække omkostningerne ved vores produktion af uafhængig journalistik. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.
Annoncørbetalt indhold kan have form af såkaldt ’native advertising’ eller ’advertorials’, hvor en annoncør betaler et medie for at bringe indhold i et redaktionelt format på en redaktionel udgivelse.
Dette indhold opmærkes for det første meget tydeligt, så vores brugere ikke er i tvivl om, hvem afsenderen er. For det andet er vi meget selektive i forhold til, hvilke organisationer vi giver mulighed for at markedsføre sig selv på denne måde.
I hvert enkelt tilfælde skal afsenderen godkendes af ledelsen på Videnskab.dk. Godkendte afsendere kan f.eks. være virksomheder, som er kulturelle, undervisnings- eller oplevelsesorienterede i brancher som turisme, forlag og uddannelse.
Dette indhold, der typisk ikke handler om forskning, kan være leveret af annoncøren eller en ekstern freelancer. Det håndteres og kvalitetssikres af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling, som varetager vores aktiviteter, hvad angår indtægtsdækket virksomhed.