Danske børn fastholder de overordnede kostvaner igennem hele ugen til trods for, at deres kostindtag generelt er mindre sundt i weekenden, skriver DTU Fødevareinstituttet.
Konklusionen stammer fra et nyt et ph.d.-projekt, som viser en markant forskel på indtaget af frugt og grønt og fødevarer og drikkevarer med højt indhold af tilsat sukker på hverdage og i weekenden.
Berit Worm Rothausen har i sit ph.d.-projekt ved DTU Fødevareinstituttet undersøgt danske børns spisevaner i løbet af hverdage og weekender. Formålet var at undersøge kostmønstre blandt børn i alderen 4-14 år.
Projektet omfattede 784 børn, der indgik i Den Nationale Undersøgelse af Danskernes Kostvaner og Fysiske Aktivitet 2003-2008. Børnene og/eller deres forældre registrerede i løbet af 7 dage alt, hvad de spiste og drak. Samlet viser resultaterne, at der er markante forskelle på kostindtag og kostmønstre for alle aldersgrupper mellem hverdage og weekender.
Undersøgelsen viser, at for hele den undersøgte aldersgruppe, blev rugbrødet i hverdagen skiftet ud med flere søde drikke og hvidt brød i weekenden. Den viser også, at børn i alderen 4-10 spiser mere slik og chokolade og mindre frugt og grønt i weekenden, end de gør på hverdage. For hele aldersgruppen fremstod kosten på fredage som en blanding af kosten på hverdage og weekenddage.
Læs mere i Berit Worm Rothausens ph.d.-afhandling: Aspects of energy intake assessment, dietary intake patterns and sleep duration in children (pdf)
Læs også på Videnskab.dk