Amning kan betyde B12-underskud hos babyer
Nyt ph.d.-studie indikerer, at babyer, der kun får brystmælk, ser ud til at få for lidt af det livsvigtige vitamin B12, når de når firemåneders alderen. Det strider mod WHO’s anbefaling om, at spædbørn udelukkende skal have modermælk de første seks måneder af deres liv.

Først for nylig blev det muligt at måle indholdet af B12 i modermælk, og denne nye målemetode er udgangspunktet for Eva Greibes ph.d.-projekt. (Foto: Colourbox)

Først for nylig blev det muligt at måle indholdet af B12 i modermælk, og denne nye målemetode er udgangspunktet for Eva Greibes ph.d.-projekt. (Foto: Colourbox)

Der er bred konsensus om, at det er godt og sundt at amme spædbørn. Anbefalingen fra World Health Organisation (WHO) og Sundhedsstyrelsen lyder på, at spædbørn udelukkende skal have modermælk de første seks måneder af deres liv.

Et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet rokker dog ved denne opfattelse. Studiet viser nemlig, at modermælk tilsyneladende ikke kan opfylde behovet for det livsvigtige vitamin B12 hos spædbørn, når børnene runder fire måneder.

»Før vi foreslår, at man ændrer på anbefalingerne skal vores konklusioner dobbelttjekkes i større studier og af andre forskere. Men B12-vitaminet er så vigtigt, at vi mener, at man bør overveje, om spædbørn skal have suppleret modermælken med modermælkserstatning eller almindelig føde, fra de er cirka fire måneder,« siger molekylærbiolog og ph.d.-studerende Eva Greibe, der står bag studiet.

Det vigtigste vitamin

Vitamin B12 er samlebetegnelsen for en gruppe kemiske stoffer, der også går under betegnelsen kobalaminer. Vitaminet har afgørende betydning for celledeling, dannelsen af røde blodlegemer og nervesystemets funktion.

Fakta

Sundhedsstyrelsen afventer publicering
Videnskab.dk har kontaktet Sundhedsstyrelsen for en kommentar til resultaterne, men styrelsen ønsker ikke at udtale sig, før der er publiceret en videnskabelig artikel, de kan udtale sig på baggrund af.

Især hos spædbørn er vitaminet vigtigt, og mangel på B12 kan i yderste konsekvens hæmme et barns fysiske og mentale vækst og medføre uoprettelige nerveskader.

Men selvom forskerne ved, at B12 er meget vigtigt, mangler de stadig viden om, hvordan vi mennesker optager det. Først for nylig blev det muligt at måle indholdet af B12 i modermælk, og denne nye målemetode er udgangspunktet for Eva Greibes ph.d.-projekt.

Bør overveje et supplement

I studiet af B12 i modermælk har Eva Greibe set på indholdet af vitamin B12 i blodet hos omkring 100 kvinder under graviditet og efter fødslen. Indholdet af vitamin B12 i nogle af kvindernes brystmælk og i de nyfødte babyers blod er ligeledes blevet overvåget.

»Lige efter fødslen er niveauet af B12 i modermælken højt, men fire måneder efter fødslen er indholdet faldet til et meget lavt niveau. Og ser vi på babyerne efter de fire måneder, har de så lavt et indhold af B12 i blodet, at vi konkluderer, at de får for lidt B12, « fortæller Eva Greibe.

Fakta

Sådan måler man B12
Når forskerne siger, at man har for lidt B12, er det på baggrund af en måling af stoffet MMA. Hvis der er meget MMA i blodet, har man et lavt indhold af B12 i cellerne.

Babyerne i Eva Greibes studie havde generelt en høj forekomst af MMA og dermed et lavt indhold af B12 i cellerne.

»Det er jo lidt vildt, for amning og modermælk bliver anset som det ypperste og det bedste, man kan gøre for babyerne. Vi synes bestemt også, kvinderne skal blive ved at amme, men vi mener, at man bør overveje, om man skal indføre et supplement af almindelig mad eller modermælkserstatning, der indeholder meget B12, når børnene når til tre-firemåneders alderen,« tilføjer hun.

Kender ikke forklaringen

Som det ofte er tilfældet med forskning, der er først på sit felt, kan Eva Greibe ikke sige noget om årsagen til, at indholdet af B12 i modermælken falder så meget i løbet af barnets første måneder.

»Vi ved ikke, hvorfor niveauet af B12 falder. Måske er det hormonelt, måske er det naturens måde at tvinge børnene til at spise mere - det ved vi ikke. Men vi kan se, at børn, der får modermælkserstatning, har højere B12-niveauer. Vi ved heller ikke, om det skader børnene, hvis de udelukkende får modermælk, indtil de er seks måneder,« fortæller Eva Greibe.

Netop derfor, pointerer hun, er der et stort behov for mere forskning.

Fakta

Eva Greibes ph.d. var ét af tre projekter, der sammen vandt Fogh Nielsen-prisen. Prisen blev uddelt i forbindelse med Aarhus Universitets ph.d.-dag, som blev afholdt fredag d. 13. januar. På ph.d.-dagen deltog næsten alle de 600 ph.d.-studerende på AU Health med en præsentation af deres projekter, som blev fremført enten mundtligt eller på en plakat.

Blandt de tre projekter blev prisen på 100.000 kroner fordelt med 25.000 til tandlæge Mohit Kothari, der forsker i, hvordan tungetræning kan bidrage til genoptræning af hjerneskadede, 25.000 til molekylærbiolog Eva Greibe for hendes B12-studier samt 50.000 til læge Kristine Kjær Kirkegaard, der forsker i, hvordan man kan udvælge det æg, der giver ufrivilligt barnløse størst chance for graviditet.

»B12 er helt vildt vigtigt for børnenes udvikling, og det skal virkelig undersøges. Desuden er det ikke kun indholdet af B12, der falder i modermælken de første fire til seks måneder, men også jern, kobber, natrium, kalium og zink, og det bestyrker jo vigtigheden af, at det bliver undersøgt yderligere,« siger forskeren.

Eva Greibe understreger dog igen, at konklusionerne skal bekræftes i andre studier, før der er belæg for en direkte anbefaling af, at retningslinjerne for amning skal ændres.

Professor bakker op

Eva Greibes ph.d.-projekt er lavet i professor Ebba Nexøs forskningsgruppe på Aarhus Universitets Klinisk Biokemiske Afdeling. Gruppen har i mange år arbejdet med B12, og har blandt andet udviklet de undersøgelsesmetoder, der har gjort Eva Greibe i stand til at måle B12 i modermælk.

»Eva Greibes forskning har bidraget med vigtige resultater, og ikke mindst har hendes studier vedrørende sammenhæng mellem vitamin B12 i modermælk og barnets vitamin B12-status vigtige implikationer, da de udfordrer den generelle opfattelse, at modermælk er alt, hvad barnet behøver frem til seksmåneders-alderen,« siger professor Ebba Nexø om Eva Greibes projekt.

»Nu er opgaven at få gennemført yderligere studier, som helt nøjagtigt kan vise, hvor længe barnet er velnæret alene på modermælk,« tilføjer Ebba Nexø.

Diabetespatienter udnytter måske B12 bedre

Lægemidlet metformin er et almindeligt lægemiddel mod diabetes, som flere millioner mennesker får dagligt. En af de almindelige bivirkninger ved metformin er, at patienternes niveau af B12 falder. Derfor får de indsprøjtninger med B12-vitamin for at kompensere. Men det er måske slet ikke nødvendigt.

Som en del af sin ph.d. har Eva Greibe og hendes forskerkollegaer lavet et studie på rotter, der også fik lægemidlet metformin.

Niveauet af B12 i rotternes blod faldt ganske rigtigt, men som de første undersøgte forskerne også niveauet af B12 i rotternes væv, altså dér hvor vitaminet faktisk skal bruges. Og her var niveauet højere end normalt. Andre forskere har efterfølgende fundet samme resultat i et studie med mennesker.

Er for meget B12 skadeligt?

Det tyder altså på, at metformin medfører nedsat indhold af B12, men at patienterne har en bedre transport fra blodet og ud i vævet.

Det får Eva Greibe og kollegaerne til at efterlyse mere forskning. Som nævnt får nogle af de diabetespatienter, der bliver behandlet med metformin, indsprøjtet B12, hvilket muligvis er unødvendigt.

Og selvom videnskaben endnu ikke har fundet nogle bivirkninger ved at få for meget B12 påpeger Eva Greibe, at det ikke betyder, at det ikke kan være skadeligt.

»Vi har det sådan med mange vitaminer, at vi tror, at jo mere vi får, jo bedre. Men i forskerkredse er vi lidt mere skeptiske. Ingen større studier har egentlig undersøgt, om det er skadeligt at få for meget B12. Det er ikke afklaret, om det kan have en skadelig effekt på lang sigt,« siger Eva Greibe. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk