Sæd, sved og mad: Disse allergier vil du helst undgå
Mange mennesker har allergi over for pollen eller parfume. Men enkelte har allergier, som gør deres hverdag ekstra besværlig. Her er seks sjældne allergier, du nok helst vil være fri for.
allergi kløe overfølsomhed immunrespons allergisk

Der findes mange mærkelige og eksotiske allergier. Sex, penge, sved, vand og mad er bare nogle af de ting, som folk kan få en allergisk reaktion af. (Foto: Shutterstock)

Der findes mange mærkelige og eksotiske allergier. Sex, penge, sved, vand og mad er bare nogle af de ting, som folk kan få en allergisk reaktion af. (Foto: Shutterstock)

En stor del af os er allergiske over for det ene eller det andet.

Nogle mennesker frygter specielt sommermånederne, da de er allergiske over for pollen. Der er også mange, der er allergiske over for forskellige fødevarer. Her er mælkeallergi og glutenallergi meget udbredt, men også skaldyrsallergi og allergi over for forskellige grøntsager er almindelige.

Hvis du lider af en af de ovennævnte allergier, er du dog bestemt ikke blandt de mest uheldige allergikere. Der findes nemlig folk, der er allergiske over for ting og substanser, man bestemt ikke har lyst til at være allergisk overfor.

Danske forskere giver deres besyv med i denne gennemgang af nogle af de værste, men også mest sjældne og eksotiske, allergier.

Nikkelallergi: Byttepenge giver udslæt

Nogle mennesker er så uheldige, at de er allergiske over for penge. Mønter giver dem rødt udslæt og kløen på hænderne, hvilket kan være ganske besværligt i en verden, der på mange måder er styret af ussel mammon.

Den allergiske reaktion sætter ind 12-48 timer efter, at folk har været i kontakt med penge, men symptomerne kan behandles med antihistaminer eller cremer.

Det er ikke pengene i sig selv, som fok er allergiske over for. Derimod er det den nikkel, der bruges til at fremstille pengene. 

»Allergi over for nikkel i penge er velkendt, men det er mest fra folk, der arbejder professionelt med penge. Der er nikkel i blanke mønter, og hvis man har nikkelallergi og gnubber pengene med hænderne, vil man få en allergisk reaktion. I Danmark får 1-2 personer om året anerkendt nikkelallergi som en arbejdsskade, hvis de har arbejdet meget med penge,« fortæller professor Jeanne Duus Johansen, der er forskningsleder ved Videncenter for Allergi.

Nikkelallergi er ganske almindeligt, men langt de fleste reagerer over for smykker, der indeholder det allergifremkaldende metal.

Vandeksem: Vabler, udslæt og kløen efter en tur under bruseren

Forestil dig, at hver gang du tager et bad, begynder hele din krop at klø. Det er virkeligheden for mennesker der lider af aquagenic urticaria – vandeksem.

Resultatet af deres lidelse er vabler, røde udslæt, kløen og smertefuld nældefeber ved kontakt med den mest almindelig substans på Jorden.

Selvom symptomerne minder meget om en allergisk reaktion, er vandeksem rent faktisk ikke en allergi, men en særlig følsomhed over for vand.

»Man kan ikke være allergisk over for vand. Man kan sagtens få eksem og nældefeber af vand, det er bare ikke en allergisk reaktion. Når man opholder sig længe i vand, ødelægger man hudens barrierefunktion, hvilket kan ses som ’mormor-hud’, der bliver rynket. Når hudens barriere bliver ødelagt, kan andre allergener trænge ind og give allergi,« forklarer Torben Sigsgaard, professor i arbejdsmedicin fra Aarhus Universitet.

Sæd-allergi: Lagengymnastik giver brændende fornemmelse

Der findes en allergi, som kan gøre intimitet mere vanskeligt, end det behøver være. For kvinder, der har denne lidelse, kan en en tur i kanen med en flot fyr medføre en brændende fornemmelse i underlivet.

De er nemlig allergiske over for proteiner i sæd, også kaldet 'human seminal plasma hypersensitivity'.

Allergi over for sæd er meget sjælden og også svær at opdage, da symptomerne er svære at adskille fra andre lidelser i underlivet. Symptomerne er blandt andet en brændende fornemmelse, kløe og udslæt.

Forskere fra Albert Einstein College of Medicine i New York, USA, har dog fundet ud af, at kvindens krop kan vænne sig til mandens sæd og på den måde blive mindre allergisk. Det kræver blot, at kvinden og manden har sex hver 48. time i en længere periode.

Forsøgspersoner fra Albert Einstein College of Medicine har således opretholdt ’selvmedicineringen’ i op til fem måneder.

Brisselen og allergi


Reguleringen af immunforsvarets T-lymfocytter sker i brisselen.

Den sikrer, at de T-lymfocytter, der lukkes ud i blod- og lymfesystemet, kun genkender og angriber fremmede antigener og ikke kroppen egne.

»Alle proteiner kan i princippet give allergi. Det er dog meget sjældent, at personer bliver allergiske over for andre personers proteiner. I barndommen sørger brisselen (også kendt som thymus, red.) for, at kroppen ikke udvikler allergi over for kroppens egne proteiner, og det forhindrer også, at der udvikles allergi mod de samme proteiner fra andre mennesker.«

»Aktiviteten af brisselen aftager, jo ældre folk bliver, og vi kender til tilfælde, hvor ægtefæller er blevet allergiske over for hinandens proteiner,« fortæller Torben Sigsgaard.

Sved-allergi: Løbeturen giver vabler andre steder end på fødderne

Nogle mennesker er så uheldige, at de får eksem af deres egen sved. Det betyder, at en løbetur giver dem hudirritationer, udslet og vabler over hele kroppen. Tegnene på sved-eksem kommer få minutter efter, at sveden er begyndt at dække kroppen og forsvinder først 30 minutter til flere timer efter, at sveden igen er vasket af.

Selvom flere mennesker fortæller, at de er allergiske over for deres egen sved, er det svært at sige, om de virkelig lider af decideret svedallergi, eller om det blot er overfølsomhed over for varme, der får deres krop til at reagere.

Torben Sigsgaard har i hvert fald svært ved at forestille sig, at man kan være allergisk over for sin egen sved:

»Det er velkendt, at folk får en nældefeber-reaktion på kulde, varme eller sågar tryk. Det sker på grund af en fejl i cellerne i underhuden, som frigiver histaminer, når de bliver påvirket. Men om man kan have en decideret svedallergi, er jeg ikke så sikker på,« siger han.

Svedallergi eller følsom over for varme? Uanset hvad der er rigtigt, så er det næsten umuligt at afgøre, da symptomerne er de samme for begge lidelser.

Anæstesi-allergi: Operationer slår ihjel

Heldigvis er allergi over for bedøvelse relativt sjælden. Alligevel er der mennesker, der får en kraftig allergisk reaktion på bedøvelse, der i værste fald kan give anafylaktisk chok, mens de ligger på operationsstuen.

Mange hospitaler vælger derfor at undersøge patienterne for allergi mod bedøvelse inden operationen. Det er i sagens natur ikke muligt ved akutte tilfælde, men læger er heldigvis også trænet i at opdage symptomer på allergien.

Anafylaktisk chok


Anafylaktisk chok er en allergisk reaktion, hvor hele kroppen reagerer.

Symptomer på anafylaktisk chok er hævelser, synkebesvær, væskeansamlinger i hoved og hals, hosten, nysen, astmatisk vejrtrækningsbesvær, åndenød - og i alvorlige tilfælde holder man op med at trække vejret.

På listen over symptomer er også: Trykken for brystet, koldsved, bleghed, uregelmæssig puls, blodtryksfald, bevidstløshed, kramper, hjertestop, kvalme, opkastning, koliksmerter og endelig diaré.

Hvis du tror, at du muligvis lider af allergi over for bedøvelse, kan du med fordel opsøge din egen læge og få foretaget en test, så det ikke først bliver opdaget, når kirurgen står med knivene fremme. 

»Allergi over for anæstesi er ekstremt alvorligt. Det er dog næsten altid over for en enkelt stof, at folk er allergiske, og derfor findes der andre muligheder for bedøvelse,« fortæller Torben Sigsgaard.

Allergi over for mad og drikke: Lever af vand og is

Én dreng er mere uheldig end alle andre til sammen: Kaleb Bussenschutt fra Australien er allergisk over for alle former for mad og drikke. Kaleb får alvorlige mavesmerter og sår i maven, hver gang han prøver at spise noget. Derfor spiser den seksårige dreng også kun vand og is.

Nu er det jo således, at ingen mennesker kan leve af kun vand og is, og derfor bliver Kaleb fodret gennem slanger, der pumper de nødvendige næringsstoffer direkte ind i maven på ham.

Ifølge Kalebs mor kan drengen end ikke dele blyanter med de andre børn i tilfælde af, at de har haft den i munden og efterladt en lille stykke mad på den.

Torben Sigsgaard kender ikke til Kaleb Bussenschutt, men siger, at der kan være flere årsager til, at nogle mennesker er allergiske over for flere former for fødevarer:

»Rigtigt mange mennesker lider af fødevareallergi, men det er meget svært at finde ud af, præcis hvad folk er allergiske overfor. En af grundene er, at fødevareindustrien mange gange bruger de samme farvestoffer og stabilisatorer i deres produkter. Hvis man er allergisk over for ét af dem, så er det en lang række forskellige produkter, man ikke kan tåle,« siger Torben Sigsgaard.

Heldigvis er kun de færreste lige så uheldige som Kaleb, der lider af en af de mest ekstreme former for allergi.

Derfor får du allergi

Selvom vi her har præsenteret nogle meget sjældne og eksotiske allergier, så er der mange mennesker, der lider af mere almindelige former for allergi.

Allergier opstår, når lymfocytterne i kroppen genkender et stof, som den fejlagtigt tror er skadeligt, og derfor sætter gang i kroppens immunforsvar for at fjerne.

Det betyder også, at kroppen skal have været udsat for det allergifremkaldende stof mindst én gang, før man bliver allergisk over for det. Har lymfocytterne først set et stof én gang, kan den efterfølgende genkende stoffet igen og reagere ud fra, hvad den er programmeret til.

Hvis man eksempelvis er udsat for nikkel, så bindes nikkel til transportceller, der fragter metallet ind i lymfeknuden. Her bliver stoffet præsenteret for lymfocytterne, som afgør, hvordan kroppen skal reagere.

Der er to hovedgrupper af stoffer, man kan blive allergisk overfor. Den ene gruppe er store molekyler som eksempelvis pollen, mens den anden gruppe er små molekyler som eksempelvis nikkel.

Forskellen på de to er, at de små molekyler skal binde sig ved en kemisk reaktion til et af kroppens proteiner i huden for at blive allergifremkaldende, mens de store kan reagere direkte med kroppen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk