Vi bombarderes med hormonforstyrrende stoffer
Kilde: 
11 november 2014

KORT NYT FRA DANMARK

Prøver du også at undgå hormonforstyrrende stoffer? Og synes du egentligt, at det går meget godt? Så kan du godt tro om igen. 

Danmarks største undersøgelse inden for hormonforstyrrende stoffer, med mere end 2.600 forsøgspersoner, viser, at det er svært at undgå de hormonforstyrrende stoffer. Det skriver Politiken. 

Særligt overraskende er det, at gravide kvinder og børn var lige så eksponerende for stofferne som yngre mænd. De gravide kvinder er meget omhyggelige med at leve sundt, men de er stadig næsten lige så udsatte som de yngre mænd.

Ifølge undersøgelsen var den helt store synder stoffet Bisphenol A. Henholdsvis 98 procent af mændene, 83 procent af børnene og 90 procent af de gravide kvinder var eksponeret for stoffet, som kan findes i plastik og metaldåser til mad. Derfor kan det være svært at undgå stoffet. Tidligere undersøgelser viser, at følgerne af stoffet kan være fedme, diabetes og hjertekarsygomme. 

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at mange af stofferne kommer fra omgivelserne omkring os, og at vi derfor ikke kan nøjes med at undgå stofferne personligt, men også samfundsmæssigt. Det mener overlæge og professor Anders Juul. 

»Med resultaterne kommer vi et skridt nærmere, hvad vi skal gøre. Vi kan ikke fjerne alle kemikalierne, fordi de er en del af vores daglige samfund, men vi håber, at vi kan reducere dem, som er mest skadelige.«

Læs også: 

Kemikalie i plastik påvirker gener i flere generationer

Hormonforstyrrende stoffer giver tykke døtre

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Alberte Ryhl Heldbjerg

Af Nyhedsvagt /redaktionen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.