Traumatiske erindringer nedarves gennem generationer
Kilde: 
03 december 2013

KORT NYT FRA UDLANDET:

Ny forskning tyder på, at traumatiske oplevelser kan afsætte genetiske spor og blive nedarvet igennem mindst to generationer, skriver Nature News.

Den opsigtsvækkende påstand bygger på nye undersøgelser af mus, som er udført af forskere fra blandt andet Emory University i Atlanta, USA

I undersøgelserne har forskerne ’oplært’ mus til at frygte en særlig duft af acetophenone – en kemisk duft, som ifølge Nature News minder om kirsebær eller nødder. Musene blev igennem en række forsøg udsat for duften, samtidig med at de fik elektrochok. Dermed kom musene til at associere duften med smerte, og de rystede hver gang de blev udsat for duften.

Da forskerne efterfølgende prøvede at udsætte musenes afkom for duften, reagerede ungerne ifølge Nature News på samme måde – til trods for, at de aldrig før havde været udsat for hverken duften eller elektrochok.

Det samme skete, da musenes ’børnebørn’ blev udsat for duften, skriver Nature News. Herudover kunne forskerne også få øje på visse ændringer i musenes hjerner.

»Erfaringerne hos en moder - selv før undfangelsen – påvirker markant både struktur og funktioner i nervesystemet hos de efterfølgende generationer,« lyder i forskernes rapport i Nature Neuroscience.

Professor Marcus Pembrey fra University College London siger til BBC News, at undersøgelsens resultater er »yderst relevante i forhold til fobier, angst og post-traumatiske stress-sygdomme,« og  at de leverer »et overvældende bevis for«, at disse former for hukommelser nedarves igennem generationer.

Ifølge Nature News er andre forskere dog mere skeptiske over for resultatet, idet der endnu ikke kendes nogen biologisk mekanisme, som kan forklare fænomenet.

Læs også:

Din hukommelse kan spå om din hjernes tilstand som gammel

Findes der fotografisk hukommelse?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.