Socialt isolerede dør tidligere end ensomme mennesker
Kilde: 
26 marts 2013

Ny forskning peger på, at mennesker, der er meget alene, har større risiko for dårligt helbred. Det skriver nature.

Forskere har længe vidst, at både social isolation og følelsen af ensomhed kan øge risikoen for sygdom og død. Men det har ikke været klart, om det er isolationen, som kan føre til ensomhed, der underminerer helbredet, eller om hver faktor kan påvirke helbredet uafhængigt af hinanden.

I et nyt studie publiceret i tidsskriftet PNAS siger forskere, at en begrænset kontakt med familie, venner og grupper kan forudsige sygdom og tidlig død - ligegyldigt om de isolerede personer følte sig ensomme eller ej.

For at finde ud af det, analyserede forskerne data fra 6.500 englændere med en alder på 52 elelr ældre. Forskerne tog besvarelser om hyppighed af deltagernes familiebesøg, omgang med venner og organisationer og sammenholdt dem med data om sygdom og dødelighed fra 2004 til 2012.

Forskerne fandt ud af, at social isolation var forbundet med højere dødelighed - selv efter at resultaterne var tilpasset for eksisterende helbredstilstande og socio-økonomiske faktorer - men det var ensomhed ikke.

»Når vi tænker på ensomhed og social isolation, så tænker vi tit på dem som den samme ting,« forklarer psykolog Andrew Steptoe, der ledte studiet. Men de nye fund antyder, at social interaktion har en gavnlig effekt på helbreddet ligegyldig om personen føler sig ensom eller ej, siger han og slutter:

»Hvis du er socialt isoleret, så mangler du ikke bare følgeskab - du mangler også støtte og råd fra andre mennesker.«

De nye resultater modsiger to tidligere studier, der har peget på en sammenhæng mellem ensomhed og et faldende helbred samt øget dødelighed i ældre mennesker.

LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:

Dine gener afgør din alderdom

Udsatte børn får selvtillid i idrætsklubben

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.