Overraskende nyt om Danmarks fortidige skove
Kilde: 
26 marts 2014

KORT NYT FRA DANMARK:

Danmark var i den sene del af istiden slet ikke så skovklædt, som man hidtil har troet. Det viser ny forskning ifølge Nationalmuseet.

I en pressemeddelelse skriver museet, at man ment, at skoven bredte sig til Danmark for omkring 14.600 år siden. Men det er skudt 1000 år forbi, skriver Nationalmuseets forskere i artiklen i det internationale tidsskrift Vegetation History and Archaeobotany.

»Vi kan se, at birketræet, som var det mest udbredte træ i den sene istid, først bredte sig til Danmark for 13.600 år siden, og at der opstod en åben birkeskov blandet med poppel og enebær i det østlige Danmark omfattende Østjylland, Fyn, Sjælland og øerne, mens landskabet i Vest- og Nordjylland var åbent og helt skovløst,« siger ph.d. og botaniker Morten Fischer Mortensen fra Nationalmuseets afdeling for Miljøarkæologi og Materialeforskning.

Morten Fischer Mortensen har sammen med kollegaerne Peter Steen Henriksen og Ole Bennike kigget på rester af birketræ fundet i arkæologiske udgravninger og i geologiske prøver fra søer og moser.

»Tidligere har man brugt pollen som indikator for skovens udbredelse, men pollen kan bæres langt af vinden, og derfor får vi mere pålidelige resultater af også at kigge på de større rester af planterne, som frø og blade, der helt sikkert har groet i nærheden af, hvor de blev fundet,« siger Morten Fischer Mortensen i pressemeddelelsen.

Han kan konstatere, at der ikke er fundet rester af birketræ i Vest- og Nordjylland fra den sene istid, mens der eksisterer mange fund fra Østdanmark. Der er heller ikke fundet rester af birketræer, som er ældre end 13.600 år gamle, og derfor må man ifølge forskerne selv konkludere, at skoven spreder senere end antaget.

Læs også:

Sådan så Europas natur ud, før mennesker ændrede den

Styrer fortidens klima nutidens skove?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.