Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertesygdom
24 september 2012

Ny forskning viser, at et lavt niveau af D-vitamin er forbundet med markant forøget risiko for blodpropper i hjertet og tidlig død, skriver Københavns Universitet.

Studiet involverer over 10.000 danskere og er publiceret i det anerkendte amerikanske tidsskrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Mangel på D-vitamin har traditionelt været forbundet med et dårligt knoglehelbred. Men resultater fra flere befolkningsstudier peger på, at et lavt niveau af det vigtige vitamin måske også er forbundet med øget risiko for iskæmisk hjertesygdom, der dækker over blodpropper i hjertet, forsnævringer på kranspulsårene og hjertekrampe.

»Vi har nu undersøgt sammenhængen mellem lavt niveau af D-vitamin og iskæmisk hjertesygdom og død i verdens største studie til dato.«

»Vi kan se, at et lavt niveau af D-vitamin sammenlignet med et optimalt niveau er forbundet med en 40 procent højere risiko for iskæmisk hjertesygdom. 64 procent øget risiko for blodpropper i hjertet. 57 procent øget risiko for tidlig død og hele 81 procent øget risiko for død af hjertesygdom,« siger Peter Brøndum-Jacobsen, læge ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev Hospital.

Forskerne har sammenlignet de 5 procent laveste niveauer af D-vitamin (under 15 nanomol vitamin per liter serum) med de 50 procent højeste niveauer (over 50 nanomol vitamin per liter serum). I Danmark anbefales det pt., at man har en D-vitaminstatus på mindst 50 nanomol per liter.

Læs også på Videnskab.dk

Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom

Stressede kvinder risikerer hjertesygdom

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.