Lille studie foreslår: Lavfrekvente lyde kan måske ødelægge dine ører
Kilde: 
02 oktober 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Når vi står til en koncert, hvor musikken vælter ud af højtalerne, så kan det mærkes i ørerne. Men ud over de lyde, som øret godt kan høre, så findes der også lavfrekvente lyde, som kan påvirke øret. Det skriver Sciencemag.org.

I et nyt studie har forskere undersøgt, hvordan 21 personers ører reagere på 90 sekunders lavfrekvente lyde på 30 Hz. Det menneskelige øre kan opfatte lyde mellem 20.000 og 20 Hz.

Forskerne fandt, at der var ændringer i det indre øre i omkring tre minutter efter forsøget.

»Det har længe været troet, at lavfrekvente lyde var uskadelige, men dette studie foreslår, at det er det ikke,« siger Jeffery Lichtenhan, der er lydforsker ved Washington University School of Medicine i St. Louis og ikke har været en del af studiet, til Sciencemag.org.

Forskerne bag studiet påpeger, at de lavfrekvente lyde måske kan have en permanent effekt.

»Selvom vi ikke har påvist det endnu, så er det bestemt en mulighed, at hvis du er udsat for lavfrekvente lyde i en længere periode, så kan det muligvis have en permanent effekt,« siger Markus Drexl, der neurobiolog på Ludwig Maximillian University i München og medforfatter på studiet, til Sciencemag.org.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Royal Society Open Science

Læs også: 

Store vindmøller laver mest lavfrekvent støj

Meteor sendte lyd halvvejs rundt om Jorden

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.