Dansk forsker ændrer gener i blodceller
30 juni 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:


Et forskerhold fra Stanford University med dansk deltagelse har fundet en ny metode til at redigere i gener, hvilket på sigt kan helbrede genetiske sygdomme. Det skriver Stanford University i en pressemeddelelse.

For to år siden opdagede man en teknologi hos bakterier, som beskyttede dem mod virus. Og det er den teknologi, som forskere nu benytter til at lave præcise ændringer i både dyre- og menneskecellers gener.

Teknologien blev udråbt til at være en bioteknologisk revolution, som kunne føre til nye behandlingsmuligheder for hidtil uhelbredelige sygdomme, men teknologien var langt fra effektiv nok i patientceller. Nu har forskere ved Stanford University i Californien, USA, fundet en løsning på denne udfordring. Danske Rasmus O. Bak er en af hovedforfatterne bag studiet, som netop er udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature Biotechnology.

»Vi havde en hypotese om, at en af teknologiens flaskehalse i bl.a. blodceller var, at de molekyler, vi introducerede i cellerne, som udfører gen-redigeringen, simpelthen blev destrueret så hurtigt, at de ikke nåede at gøre deres arbejde. Løsningen var at ændre den kemiske sammensætning af disse molekyler, så de blev mere stabile inde i cellerne,« fortæller Rasmus O. Bak i pressemeddelelsen.

»Vi arbejder nu på at bruge den forbedrede teknologi til at reparere defekte gener i en række genetiske sygdomme i blodceller. Det er en lang proces, som i første omgang vil involvere forsøg i mus, før man vil kunne gå videre til forsøg i patienter.«

Det er meget attraktivt at redigere gener i blodceller og især blodets stamceller, da det er en forholdsvis enkel procedure at tage disse celler ud af kroppen, udføre gen-redigeringen og derefter sætte cellerne tilbage i kroppen. Blodets stamceller producerer uafbrudt alle blodets celler - blandt andet røde blodlegemer, som fragter ilt rundt i kroppen, og hvide blodlegemer, som er en vigtig del af vores immunforsvar. Derfor vil en korrektion af et gen i stamceller kunne helbrede en række genetiske sygdomme i blodceller, som hidtil har været uhelbredelige.

Forskningsprojektet er støttet af Det Frie Forskningsråd.
 

Læs også:


Kinesiske forskere har modificeret et menneske-foster

Dansk forsker: Økologer burde elske ny GMO-teknik

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.