Kondensstriber fra flytrafikken varmer kloden - nye brændstoffer kan hjælpe
Der skal fart på udviklingen af bæredygtige brændstofsblandinger til luftfarten. Tiden er nemlig ved at løbe ud for en dekarbonisering af sektoren.
flystriber_contrails_klima_flybrændstoffer_biobrændsel_syntestiske_brændstoffer_mindre_sod.png

 

Kondensstriberne består af iskrystaller, som dannes af udstødningsluftens vanddamp. Dannelsen af kondensstriber og cirrusskyer har en større klimaeffekt end flyenes CO2-udledning. (Foto: Shutterstock)

 

Kondensstriberne består af iskrystaller, som dannes af udstødningsluftens vanddamp. Dannelsen af kondensstriber og cirrusskyer har en større klimaeffekt end flyenes CO2-udledning. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Selvom luftfarten tegner sig for 2,4 procent af den samlede globale udledning af fossilt brændstof, afhænger 2/3 af luftsektorens opvarmningseffekt af noget andet end CO2-udledningen. 

En af de mest afgørende måder, som luftfarten bidrager til den globale opvarmning, er gennem de skyer, som flyene skaber i den øvre atmosfære.

I et nyt studie viser forskerne, at alternativer til petroleum, som flyene typisk bruger som brændstof, kan hjælpe.

Ved cruisinghøjden, hvor atmosfæren er tilstrækkelig kold og fugtig, bliver der dannet kondensstriber i kølvandet på flyet. Kondensstriberne består af iskrystaller, som dannes af udstødningsluftens sod og vanddamp - du har nok set dem som hvide striber på himlen på en klar dag.

Cirrusskyer er skyld i kæmpe opvarmningseffekt

Når atmosfæren er særlig kold og fugtig, kan kondensstriberne hænge på himlen i mange timer og sprede sig, så de danner store klynger af fjerlignende, hvide skyer.

Disse skyer reflekterer Solens stråling tilbage i rummet og køler atmosfæren, men de kan også fange infrarød stråling reflekteret fra Jorden. 

Denne proces varmer i sidste ende atmosfæren, da opvarmningseffekten overstiger den kølende effekt, og den er beregnet som ansvarlig for luftfartens største opvarmningseffekt på nuværende tidspunkt - næsten det dobbelte af den historiske CO2-udledning.

En reduktion af luftfartens klimaeffekt fra kondensstriber er afhængig af, at vi kan mindske udstødningsluftens indhold af sod. Flyenes udstødningsluft plejede at være osende, da den indeholdt en masse sod. 

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Vi kan opnå så meget ved at rense flyenes udstødningsluft

Moderne flymotorer er designet til at reducere udledningen af sod, men størrelsen og antallet af iskrystaller, der dannes, afhænger af det store antal sodpartikler. 

Det er begrænset, hvad vi kan opnå ved at rense flyenes udstødningsluft - den fremtidige indsats skal fokusere på selve brændstoffet.

Urenheder såsom naftalin, der er naturligt forekommende i flyenes fossile brændstoffer som petroleum, kaldes aromatiske forbindelser. Det er ringformede kemiske strukturer, der danner sodpartiklernes byggesten

Biobrændstoffer, der er fremstillet af afgrøder og vegetabilske olier, og syntetiske brændstoffer, fremstillet ved hjælp af vedvarende elektricitet, brint og CO2, er designet til at reducere luftfartens CO2-aftryk.

Der er ingen aromatiske urenheder i disse brændstoffer, og det betyder, at der genereres færre sodpartikler, når de forbrænder. 

Fremtidens luftfart

I det nye studie fandt forskerne, at de nye flybrændstoffer også genererer færre (men større) iskrystaller i atmosfæren i løbet af flyvning. Det gør, at kondensstriberne og de cirrusskyer, de danner, varmer Jorden mindre.

På nuværende tidspunkt kan flyene kun tankes med petroleum eller  en blanding af petroleum og biobrændstof. 

Forfatterne bag det nye studie fandt, at en blanding af brændstoffer med få aromatiske urenheder reducerede dannelsen af iskrystaller med mellem 50 og 70 procent.

Red Verden: Stort tema i gang


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger med knap 6.000 andre danskere i Facebook-gruppen Red Verden.

I et andet studie forudsagde forskere, at det svarer til en reduktion på cirka 20 til 50 procent af kondensstribernes samlede opvarmningseffekt.

Flytrafikken vil sandsynligvis få lov til at benytte rene biobrændstoffer på et eller andet tidspunkt i fremtiden, så den potentielle reduktion af luftfartens opvarmning vil muligvis være endnu større.

Win-win-situation

Det nye studies resultater indikerer, at bæredygtige brændstofblandinger leverer en win-win-situation ved at mindske luftfartens CO2-udledning og produktion af cirrusskyer.

Andre løsninger, som eksempelvis elektriske fly, vil formentlig kun være mulige ved korte strækninger.

Selv brintdrevne fly vil angiveligt kun kunne klare mellemlange afstande. 

Det vil tage mere end 10 år at udvikle begge teknologier, før de kan blive introduceret i den globale flyflåde. Langdistanceflyvning vil formentlig være afhængig af flydende brændstof (som petroleum) i den overskuelige fremtid.

Tiden er ved at løbe ud

En anden mulighed er, at piloterne undgår områder i atmosfæren, hvor der er større sandsynlighed for, at der dannes kondensstriber. Det vil dog uden tvivl øge CO2-udledningen, hvis piloterne skal navigere udenom disse områder i atmosfæren.

Vejrmodellerne er ikke i stand til at forudsige, i hvilke områder der dannes kondensstriber, med tilstrækkelig nøjagtighed.

Naturligvis vil de økonomiske omkostninger ved udvikling og distribution af syntetiske  og biobrændstoffer i tilstrækkelig stort omfang sandsynligvis være store, hvilket vil øge omkostningerne forbundet med flyvningerne. 

Det er sandsynligt, at magthaverne bliver nødt til at give mandat til en udfasning af fossilbaseret petroleum og store incitamenter for at få flyselskaberne til at omstille sig. 

Men tiden er ved at løbe ud for en dekarbonisering af luftfarten, og dette er en effektiv mulighed, som flyselskaberne kan udvikle med det samme for at reducere branchens samlede klimaeffekt.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk