Annonceinfo

Light sodavand og fiskemangel kan skade gravide og deres børn

Kunstige sødemidler og kost uden fisk kan i værste fald skade en gravid kvinde og hendes ufødte barns helbred. Gravides livsstil kan i det hele taget være med til at programmere et menneskeliv fra foster til død, viser stadig flere forskningsresultater.

En gravid kvinde kan selv være med til at programmere sit foster - både på godt og ondt. (Foto: Colourbox)

Spis masser af fisk og gå uden om light produkterne, mens du er gravid. Så er der en større chance for, at du undgår svangerskabsforgiftning, og at dit kommende barn slipper for astma, viser nye resultater, som landets førende forskere i 'fosterprogrammering' netop har fremlagt.

»Vi har fulgt kostvanerne hos 50.000 gravide kvinder,« sagde professor Thorhallur Halldorsson fra Statens Serum Institut, da Videnskab.dk talte med ham for nylig på et internationalt forskningsseminar i København.

»Dem, der aldrig eller sjældent spiste fisk i de første tre måneder af graviditeten, havde dobbelt så stor risiko for at få svangerskabsforgiftninger, som dem der regelmæssigt spiste fisk i starten af graviditeten,« fortsatte professoren.

Læs også: Et enkelt glas vin kan skade dit foster

Spis fisk mindst en gang om ugen

Thorhallur Halldorsson og kolleger har bedt gravide kvinder om at udfylde kostskemaer tre gange i løbet af de første tre måneder af deres graviditet. Selv med forbehold for, at der var andre ting i kvindernes livsstil, der kunne påvirke resultatet, viste forskernes undersøgelse en klar sammenhæng mellem fiskefattig kost og svangerskabsforgiftning:

Kvinder, som alle tre gange skrev i deres kostskemaer, at de aldrig spiste fisk, fik svangerskabsforgiftning i dobbelt så mange tilfælde, som de kvinder der havde spist fisk i varme retter eller sandwiches mindst én gang om ugen i første trimester. 

»Vi ved ikke, om det er fiskeolien eller fiskens høje indhold af D-vitamin, der mindsker risikoen for at få svangerskabsforgiftning, det skal vi nu i gang med at finde ud af,« siger Thorhallur Halldorsson.

»Men vi har en stærk mistanke om, at det er D-vitamin, der har en gavnlig effekt på inflammatoriske processer i kvindens krop. For at teste hypotesen skal vi til at lave prøver, hvor vi måler indholdet af D-vitamin i gravide kvinders blod,« siger Thorhallur Halldorsson.

Nordiske kvinder er særligt udsatte

Tidligere undersøgelser tyder også på, at D-vitamin har en effekt på graviditetens forløb. For eksempel ved forskerne, at kvinder, der bliver gravide om efteråret og bor i nordiske lande, ligeledes har øget risiko for at få svangerskabsforgiftning.

Det kan skyldes, at de ikke får nok D-vitamin fra Solen, forklarer Thorhallur Halldorsson, som præsenterede sin gruppes resultater for nylig på konferencen om fosterprogrammering arrangeret af det danske tværfaglige forskningscenter Center for Føtal Programmering (CFP). 

Fakta

Center for Føtal Programmering er et tværfagligt center, der forsker i, hvordan miljøet og gravides kostvaner kan påvirke børnenes sundhed resten af deres liv.

Centret åbnede i 2010 med en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd.

Befolkningsundersøgelser, dyreforsøg og klinisk fysiologisk forskning danner grundlag for centrets resultater om sammenhængen mellem forskellige sygdomme og gravides kostvaner, eksponering for hormonforstyrrende stoffer samt indtag af kunstige sødemidler.

Thorhallur Halldorssons og kollegernes forskningsresultat var bare et ud af mange, der kom frem på seminaret, som fik førende forskere fra Austalien, Holland, England og USA til at komme til Hellerup i København.

Kunstige sødemidler øger risiko for astma

Ikke bare fiskemangel under graviditeten er skadelig, forklarede forskerne på seminaret. Ny dansk forskning viser, at light drikkevarer også har en meget negativ effekt på, hvordan fosteret udvikler sig i moderens mave, dog med omvendt fortegn i forhold til fisken:

Hvis en gravid kvinder drikker mange light sodavand, er der 30 procent øget risiko for, at hendes barn har astma som syv-årig, viser et forskningsresultat fra Statens Serum Institut og Center for Føtal Programering. Resultatet blev for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift PlosOne.

Forskerne har analyseret blodprøver og spørgeskema-svar fra 60.000 gravide kvinder, der mellem 1996 og 2003 var med i den store folkeundersøgelse Bedre Sundhed for Mor og Barn. Kvinderne blev blandt andet spurgt om deres indtag af light drikkevarer.

Fedt-reduceret yogurt og nødder påvirker fostre

Udover en forbindelse mellem gravides indtag af light sodavand og syv-åriges astmadiagnoser, viste undersøgelsen, at 18 måneder gamle børn har 23 procent større risiko for at have en astma-diagnose, hvis deres mor drak meget light saftevand, mens hun var gravid.

Selv om forskerne tog højde for spørgeskemaernes oplysninger om kvindernes kostvaner, uddannelse, beskæftigelse og andre forhold, der kunne påvirke resultatet, er sammenhængen mellem light drikke og astma tydelig.

»Ligegyldigt hvad vi tog med i beregningerne, så ændrede det ikke noget særligt på resultatet; at kunstigt sødede drikkevarer gjorde en forskel. Vi kan ikke se, hvad det ellers skulle være,« siger forskningsprojektets leder Ekaterina Maslova.

Læs også: Er sødemidlet aspartan i light-sodavand skadeligt?

Ekaterina  Maslova og hendes kolleger fra Statens Serum Institut har tidligere vist, at et syv-årigt barn også har øget risiko for at have astma, hvis moderen spiste meget fedtreduceret yogurt under graviditeten. Nødder kan til gengæld reducere risikoen for, at en kvindes barn får astma, viser gruppens forskning.

Lav fødselsvægt og diabetes

Når det gælder risikoen for at blive overvægtig og få type 2-diabetes, kan det have konsekvenser helt op i alderdommen, hvis moderens livsstil påvirker fostrets vækst negativt. Det viser forskning fra Københavns Universitet, som også blev fremlagt på seminaret i Novo Nordisk Fondens bygning i Hellerup. 

Fakta

Svangerskabsforgiftning er en potentielt farlig tilstand, der bl.a. kan føre til, at fostrets vækst bliver hæmmet, så barnet bliver født lavvægtigt.

Lav fødselsvægt øger risikoen for at få type 2-diabetes, visse typer kræft og hjerte-kar-sygdomme senere i livet.

Et fosters vækst kan også blive hæmmet, hvis moderen:
... har blodmangel
... har en kronisk sygdom f.eks. hjertesygdomme, nyre-, tarm- eller stofskiftelidelser
... er under- eller fejl-ernæret
... ryger eller drikker meget alkohol
... har et medicin- eller narkotikamisbrug

Personer, som var små ved fødslen og ikke vejede ret meget, har svært ved at forbrænde fed mad, når de bliver voksne. De lagrer også fedtet de forkerte steder i kroppen:

I stedet for at blive lagret i underhuden som normalt, ophober fedtet sig omkring leveren, bugspytkirtlen og musklerne.

»De kan ikke tåle at overspise fedt, og derfor får de nemmere type 2-diabetes,« forklarer professor Allan Vaag, der i en årrække har undersøgt, hvordan usund livsstil og miljøpåvirkninger kan påvirke et foster til at være særligt disponeret for at få type 2-diabetes langt senere i livet.

Læs også: Få dages grovæderi sætter spor i dit DNA

Umodne stamceller giver dårlig fedtforbrænding

Lavvægtige spædbørn fødes med umodne stamceller, viser Allan Vaag og kollegernes resultater, og det er formentlig derfor, at de ikke kan omsætte fedt på samme måde som folk med normal fødselsvægt, når de bliver voksne.

»Vores resultater viser også, at de umodne stamceller gør, at de unge mænd med lav fødselsvægt, som vi har undersøgt, danner mindre mæthedshormon. Det kan føre til, at de overspiser gennem hele deres liv,« siger Allan Vaag.

En gravid kvindes livsstil kan påvirke fostrets vækst og dermed risikoen for at få sygdomme som type 2-diabetes, visse typer kræft og hjerteproblemer, har tidligere forskningsprojekter vist.

Kvindens livsstil programmerer fostret

Kvindens livsstil koder eller programmerer simpelthen fosteret til tilstande, der først viser sig senere i livet, nogle gange først helt oppe i alderdommen. 

»Der er et stort forebyggelsespotentiale i den her type forskning. Jo mere vi finder, der har betydning for fosterprogrammeringen, jo bedre bliver vi til at rådgive gravide kvinder om, hvad de bør spise, og hvad de bør undgå,« siger Sjurdur Frodi Olsen, som er professor på Statens Serum Institut og leder af Center for Føtal Programmering.

Stevia og diabetes

Hej Jan
Det kan du muligvis have ret i. For at opnå den gode virkning skal man nok arbejde med den rene droge...
Naturligt - underforstået direkte fra naturen - må altid være at foretrække.

Men er selvfølgelig også en smule mere bøvlet at håndtere end et syntetisk industrifremstillet produkt, der kan udtages patent på. Ikke mindst bøvlet i forhold til indtjeningen.

Og det er jo nok en af de største hurdler i hele det her cirkus - at der er så mange penge involveret i produkter og medicin, at sandheden ofte bliver det første offer når der skal dokumenteres forskellige ting.

Det har Peter Gøtzsche fra Cochrane Instiuttet påvist gang på gang.

Mvh
Mads

Stevia m.m.

Hej Mads.

Det kan godt være, at du har ret i, at Truvia er kunstigt fremstillet.

Angående stevias virkning ved sukkersyge: Jeg har set TV-udsendelse om stevia og læst flere artikler. Jeg kan ikke huske det. Så jeg vil ikke lægge hovedet på blokken. Men det er ikke sikkert, at den påståede sukkersyge-nedsættende effekt er der, når det bruges som sødestof.

Venlig hilsen
Jan, Projekt S og T

Stevia vs Truvia

Jeg er ikke biokemiker. Jeg forholder mig kun til, at Coca Cola og Pepsico har været MEGET opsatte på at få udtaget patent på det nye sødemiddel og navngive det.
Og det ville man vel ikke hvis der blot var tale om et frit tilgængeligt plantesødestof som alle kan producere.
Det er iøvrigt også helt enorme mængder Stevia der pludselig skal produceres i forhold til behovet. Lettere ville det jo være at syntetisere processen. Så det er nok det man gør.
Derfor kan man jo stadig godt skrive, at det er "baseret på det naturlige sukkeralkohol stevia-glycosid rebausid etc" selvom det er kunstigt fremstillet.
Det er jo når tingene bliver kunstige (selvom de må kaldes naturlige) at ubalancerne i kroppen opstår. Så kan kroppen ikke kende bestanddelene og fødevarer bliver til fremmedstoffer der skal afgiftes og ikke fordøjes - ligesom med varmebehandlet (coiled) proteiner eller visse former for smørbare blandingsprodukter der rimer på kirkegården.

Der var på et tidspunkt en dokumentar udsendelse på DR2 om Stevia, hvor det faktisk kom frem mellem linierne, at de oprindelige folk i sydamerika brugte stevia til at reversere type-2 diabetes. Dvs. reparere kroppen i forhold til Type 2 diabetes.
Så det er da alle tiders at bruge for en med netop den problematik inde på livet.

Derimod kan jeg ikke anbefale aspartam, da det netop sættes i forbindelse med øget forekomst af netop diabetes - og fedme. Ikke så nyt endda - det er vi nogen der har sagt i årevis - men nu har medierne også turdet skrive om det.
Det kan man uden videre google sig til idag.

Sødemidlet aspartam og planten stevia

Hej Mads Wedel-Ibsen fra May Day.

Tak for dit interessante svar. Det var spændende at læse.

Personligt synes jeg, at aspartam er et godt sødestof. Men hvis den kommende rapport fra EFSA eller EU viser, at aspartam er usundt i større eller mindre mængder, er det selvfølgelig et problem.

Mads, du skriver om Truvia. Det kendte jeg ikke. Du skriver, at Truvia er et kunstigt stevia-glykosid, som Pepsi og Coca Cola har udviklet. Passer det, at det er lidt kunstigt?

Når jeg læser på en hjemmeside om Truvia, kan jeg ikke se, at det er spor kunstigt. Det består da af den naturlige sukker-alkohol Erythritol samt af det naturlige stevia.

Men måske har jeg misforstået noget.

I Danmark kan man købe sukkeralkoholen Erythritol blandet med sødemiddel fra Stevia.

Stevia er helt sikkert en spændende plante. Men måske er der hidtil ukendte bivirkninger ved denne. Hvem ved?

Jeg lider af sukkersyge diabetes type 2. Førhen indtog jeg derfor sødemidler. Jeg synes, at det er godt med en stor mængde forskellige sødemidler at vælge imellem. Det kan være bl.a. aspartam og stevia.

God weekend.

Venlig hilsen
Jan, Projekt S og T

Kostens sammensætning

Jeg er ret sikker på, at kostens sammensætning har noget helt afgørende at gøre med kostbudgettets størrelse og dermed også størrelsen på studenterhuen.
Men det behøver ikke at betyde noget i forhold til "oplystheden" vedr. sunde kostvaner.

Jeg har en del venner/kontakter som har et forholdsvis sparsomt kostbudget men som alligevel vælger de sundere alternativer og måske også netop derfor fravælger en del produkter, som ikke tilfører næring i nævneværdig grad og derfor reelt kan spise "mindre".

Til gengæld kender jeg også mange som har "penge nok" men som er ignorante om basal viden om ernæring og kostens sammensætning. Således er der fortsat en MEGET stor del forholdsvis velhavende, som konsekvent vælger lightprodukter sødet med Aspartam, margarineprodukter fremfor sundt fedt eller som fravælger grøntsager fordi de "ikke kan lide det" og har fået nogle dårlige vaner.

Så det ene udelukker ikke det andet - men der er afgjort en tendens som du udtrykker det ;-)

Spisning af fisk og fosterets sundhed

Mon det kunne forholde sig således, at gravide kvinder, som spiser fisk 2-3 gange om ugen, generelt spiser sundere kost end ikke-fiske-spisende gravide ?

Jeg kunne også forestille mig, at hyppig spisning af fisk er associeret med "højere sociale klasser" og måske også større viden om sund kost og livsstil.

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid...

Hvordan beregnes den mængde kviksølv vi kan tåle fra fisk ?

Jeg har flere gange skrevet, at den mængde kviksølv vi "kan tåle" fra fisk beregnes ud fra blodets halveringstid for methylkviksølv og ikke ud fra organismens elimineringstid.

Her er kopi af svar fra Danmarks Tekniske Universitet fra den 13.12.2010.

Jeg finder det skræmmende.
_______________________________________________

Kære Hanne Koplev.

Tak for din henvendelse angående Fødevarestyrelsens rapport om Helhedssyn på fisk og fiskevarer fra 2003.

I lave koncentrationer skader methylkviksølv udviklingen af et fosters centralnervesystem. Derfor har koncentrationen i blodet, og dermed halveringstiden i blodet, afgørende betydning for hvor meget methylkviksølv der kan overføres til et foster. Dette er baggrunden for at man i beregningerne af det maksimalt tolerable ugentlige indtag af methylkviksølv har brugt blodets halveringstid. Det er rigtigt, at når man ser på mængderne der opkoncentreres i kroppen over mange år, skal bruge eliminationsraten.

Med venlig hilsen
.................

Danmarks Tekniske Universitet
www.food.dtu.dk

Om methylkviksølv og udvikling af diabetes.

Her er en artikel om methylkviksølv og udvikling af diabetes.

Mercury Exposure in Young Adulthood and Incidence of Diabetes Later in Life

http://care.diabetesjournals.org/content/early/2013/02/14/dc12-1842.abst...

Hvis det er omega-3 fedtsyre, som er det gode i fisk for gravide / deres fostre, så findes det også i hørfrø, avokado, nødder, i kød af græsfodrede dyr.
Fisk har engang været en sund spise, men det var inden vi fik så massiv en menneskeskabt forurening med kviksølv m.v..

Aspartam / Lightsodavand

Hej Jan

Der står lidt om forskningen her:
http://english.inserm.fr/press-area/diet-drinks-associated-with-increase...

og her en dansk avis dækning af tilsvarende forskning fra USA:
http://www.b.dk/sundhed/light-sodavand-oeger-risiko-for-sukkersyge

Personligt vil jeg til enhver tid vælge en sodavand sødet med Stevia hvis den er tilgængelig. Alternativt med sukker - aldrig en aspartam sødet udgave.

Jeg kan ikke se fornuften i at lave nye undersøgelser af et produkt der aldrig er reelt frikendt for at give skader.
Bladet Ecologist kalder Aspartam for biologisk krigsførelse i deres udgave fra septeber 2005. Så det er ikke noget jeg opfinder fordi jeg er kritisk overfor kemi i maden.

Både stoffet i sig selv, dets enkeltbestanddele og nedbrydningsprodukter er problematiske på en lang række punkter. Og nu kommer det så også frem ved studier på over 60.000 personer, at det IKKE engang kan bruges til personer med diabetes eller gerne vil undgå denne livsstilssygdom.
Dog kan forskerne øjensynligt ikke fastslå om det entydigt er light sodavand eller den generelle livsstil hos de undersøgte der er årsag til de store stigninger i forhold til udviklingen af diabetes for light-drankere.

Men tager man de forhold i betragtning, at stoffet er neurotoxisk og ødelægger kommunikationen i organismen i forhold til kroppens stofskifte og tidligere har optrådt på lister over biologiske kampmidler... så giver det da slet ikke mening at teste det som fødevaretilsætning.

Så burde man langt hellere satse effektivt på de naturlige alternativer såsom Stevia. Men det er blot sværere at patentere og tjene penge på. Man gør dog ihærdige forsøg i forhold til stoffet Truvia, som er et kunstigt Stevia-glycosid som Coca Cola og Pepsi har udviklet i fællesskab...

Follow the money... ;-)
Mvh
Mads Wedel-Ibsen
Formand for May Day

Aspartam og "light"-sodavand

Hej.

A. BESTEMT TYPE UNDERSØGELSE:

En eller flere af de nævnte undersøgelser er vist af den type, hvor man skal passe på med at komme med visse konklusioner. Derfor tror jeg heller ikke på, at det ud fra overnævnte undersøgelse kan bevises, at en vis mængde LIGHT-sodavand drukket under graviditet kan øge risikoen for astma ved de børn, der senere bliver født. Undersøgelsen er vist af den type, der kun kan sandsynliggøre det til en vis grænse.

Men myndighederne og alternative og etablerede kostvejledere skal dog alligevel være opmærksomme på denne problemstilling.

B. ASPARTAM:

Nogle LIGHT-sodavand indeholder sødestoffet aspartam. Dette stof findes også i andre produkter.

Mads Wedel-Ibsen. Du har været - og er måske stadig - formand for det alternative foretagende MayDay. På MayDays hjemmeside kan man finde flere artikler om aspartam. http://www.mayday-info.dk/forside.aspx

I dit indlæg er du meget kritisk overfor aspartam. Du skriver ordret: "I februar kom det frem, at et ugentligt indtag af blot en halv liter sodavand sødet med Aspartam forøger risikoen for NIDDM Diabetes Type 2 med 15% mens halvanden liters forbrug øger risikoen med 59%".

Kan du uddybe og dokumentere dette?

Jeg tror, at man skal passe på med at drage klippefaste konklusioner vedrørende aspartam, indtil en rapport kommer i maj 2013.

EFSA - European Food Safety Authority, som vist er en del af EU, vil nemlig komme med en ny rapport om aspartam i maj 2013. Det bliver enormt spændende at læse rapportens konklusion. Så biliver vi alle forhåbenligt klogere.

Linket er: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/12...

Efter at have set en film på 1½ time, som er meget kritisk overfor aspartam, har jeg valgt at nedsætte mit daglige forbrug af LIGHT-sodavand fra 1½ liter til cirka det halve.

Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Projekt Smørhul
(og Projekt Trafiksikkerhed)

Mere om fisk og kviksølv

I denne artikel er kombinationen af methyl-kviksølv og kviksølv-damp undersøgt.

Dette kunne være relevant for gravide, som både har amalgam-fyldninger, der som bekendt afgiver kviksølvholdige dampe, samt spiser fisk, som er forurenet med kviksølv.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20123608

Fisk indeholder kviksølv, som skader fosterets hjerne

Fisk indeholder methyl-kviksølv, som er en organisk kviksølvforbindelse.

Kviksølv trænger let over alle biologiske barrierer inklusiv moderkagen og over i fosteret, hvor kviksølv er skadeligt for fostrets hjerne

Methylkviksølv har en halveringstid i blodet på ca. 60 dage, mens kviksølv, som har deponeret sig i centralnervesystemet, opgives at have en halveringstid på 25-30 år.
At der ikke længere ses kviksølv i blodet betyder ikke nødvendigvis, at kviksølvet er blevet udskilt fra kroppen, men kviksølvet kan også være blevet deponeret i organismen f.eks. i hjernen.

Myndighedernes beregninger, som ligger til grund for de officielle anbefalinger vedr. spisning af fisk, er foretaget ud fra målinger af blodets indhold af kviksølv.
Man har altså ikke taget højde for den mængde kviksølv, som kan være blevet deponeret i organismen !
Mere information om hvordan disse beregningsmodeller for indtagelse af kviksølvholdig fisk er opstået: - i bogen af Jane Hightower. Diagnosis Mercury eller - ved henvendelse til DTU.

Nå man fra en offentlig institution som Statens Serum Institut anbefaler gravide at spise mere fisk uden yderligere information om mængde og type af fisk, så tyder det, set med mine øjne, på manglende faglig viden.
Men det er ikke første gang jeg ser eksempel på manglende viden om kviksølv hos Statens Serum Institut.

Mere info i denne video:
http://fora.tv/2008/12/09/Dr_Jane_Hightower_-_Diagnosis_Mercury/Safe_Mer...

Surprise surprise...

Imponerende, at moderne forskning kan bekræfte, at Aspartam har genotoxiske egenskaber - især når der mangler "beskyttelsesforanstaltninger" i form af sundere kost, herunder fedtstoffer der kan afbøde skaderne.

Aspartam stod på listen over nervegifte/kemiske våben inden det efter adskillige forgæves forsøg endte med at blive godkendt til fødevarebrug. Der skulle mange forsøg til, da producenten ikke kunne dokumentere, at stoffet var sikkert at indtage. Det bevis mangler sandsynligvis fortsat - og nu er tiden endda ved at indhente svindlerne.

Aspartam er sat i forbindelse med golfkrigssyndromet fordi Aspartam spaltes til træsprit L-aspartat og L-pehnylalanin samt nedbrydningsproduktet diketopiperazin, som blandt andet kan give hjernesvulster.
I februar kom det frem, at et ugentligt indtag af blot en halv liter sodavand sødet med Aspartam forøger risikoen for NIDDM Diabetes Type 2 med 15% mens halvanden liters forbrug øger risikoen med 59%.

Men det holder med garanti "hjulene igang" i sygdomsindustrien for diabetikere er storforbrugere af yderligere light-produkter og medicin, der kan forhale udviklingen af insulinkrævende diabetes.
Men også det er der jo råd for - hvis man spørger Novo Nordisk og aktionærerne.

Men tillykke med erkendelsen af kunstige sødemidlers skadevirkninger...

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg