Et enkelt glas vin kan skade dit foster
Risikoen for spontan abort øges markant, hvis en gravid kvinde drikker bare to genstande om ugen. Det viser en ny stor dansk undersøgelse.

Ny forskning viser, at bare et enkelt glas vin om ugen øger risikoen for spontan abort markant. Derfor anbefaler forskere, at gravide holder sig helt fra alkohol de fire første måneder af graviditeten. Når man er fire måneder henne, er det o.k. at nyde et enkelt glas vin. (Foto: Colourbox)

Ny forskning viser, at bare et enkelt glas vin om ugen øger risikoen for spontan abort markant. Derfor anbefaler forskere, at gravide holder sig helt fra alkohol de fire første måneder af graviditeten. Når man er fire måneder henne, er det o.k. at nyde et enkelt glas vin. (Foto: Colourbox)

 

Det har i lang tid været usikkert, om det var skadeligt for gravide at drikke lidt alkohol under graviditeten.

Nu viser en ny stor undersøgelse, at det kan være meget skadeligt.

Overraskende og uventede resultater

Danske forskere kan som de første vise, at selv små mængder alkohol øger risikoen for spontan abort markant.

Hvis du f.eks. drikker bare to genstande om uger, øges din risiko for at få en spontan abort med hele 50 procent, mens du med fire genstande om ugen fordobler risikoen.

»Det er ikke overraskende, at alkohol er skadeligt, men det er overraskende, at så små mængder øger risikoen så meget.«

»Da vi gik i gang med undersøgelsen, ville jeg gerne vise det modsatte – at man godt kan drikke lidt alkohol under graviditeten. Det var det, vi forventede at finde ud af. Derfor er resultatet meget overraskende og uventet« siger Anne-Marie Nybo Andersen, professor i Social Epidemiologi ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og én af forskerne bag undersøgelsen.

Selv én genstand har skadelig effekt

Fakta

Spontan abort betyder, at en graviditet ufrivilligt afbrydes så tidligt, at fosteret ikke kan overleve.

Undersøgelsen er foretaget blandt 91.843 helt almindelige gravide danske kvinder, og der er tale om en meget stor, omfattende og grundig undersøgelse.

Næsten en tredjedel af alle gravide danske kvinder i perioden 1996-2002 har deltaget i undersøgelsen, hvor der også er taget højde for andre vigtige faktorer, der påvirker risikoen for spontan abort og dødsfødsler, f.eks. morens alder, rygning og social status.

»Vi har gjort os meget umage for at tage højde for alle mulige fejlkilder, og derfor tror vi faktisk, at undersøgelsen ’taler sandt’, og at selv meget lidt alkohol har en skadelig effekt,« siger Anne-Marie Nybo Andersen.

Drik så lidt som muligt under hele graviditeten

Det har indtil nu været uvist og omdiskuteret, om et enkelt glas vin kunne have nogen betydning for fostrets overlevelsesevne.

Tidligere videnskabelige undersøgelser har givet forskellige resultater. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man slet ikke drikker under graviditeten, men en undersøgelse foretaget blandt de praktiserende læger viser, at de mener, man godt kan drikke lidt under graviditeten.

Med den nye undersøgelses resultater taget i betragtning er Anne-Marie Nybo Andersen ikke i tvivl om, hvad hun vil anbefale:

Fakta

Undersøgelsen er lavet som en del af projektet ’Bedre sundhed for mor og barn’, som flere af landets forskningsinstitutioner står bag. Her har et forskerteam fulgt næsten 100.000 gravide kvinder for at undersøge, hvordan forhold i graviditeten og det tidlige liv påvirker helbredet.

»Jeg synes, man skal holde sig helt fra at drikke nogen form for alkohol, når man prøver at blive gravid, og når man er i de første fire måneder af sin graviditet. Jo kortere tid, man er henne, jo større er risikoen for abort,« siger Anne Marie Nybo Andersen.

»Når man så er fire måneder henne, viser vores undersøgelser, at der ikke er forøget risiko for dødsfødsler, men vi kan jo ikke garantere, at det ikke påvirker fostret på andre måder. Derfor er mit råd, at hvis man skal drikke, skal man nøjes med én genstand, og den skal drikkes langsomt, så koncentrationen af alkohol i blodet forbliver så lav som muligt.«

Ufrivillig abort er en hyppig dødsårsag

Spontan abort er forholdsvist udbredt. Hver syvende graviditet ender i en spontan abort, og en abort er ifølge Anne-Marie Nybo Andersen ikke bare ’naturens gang’, men derimod en traumatiserende oplevelse for forældrene, som – i hvert fald delvist – kan forebygges.

»Basisrisikoen for alle almindelige gravide kvinder er lavt anslået 10 procent, hvilket vil sige, at ud af 100 gravide kvinder aborterer mindst 10 i gennemsnit. Hvis alle hundrede så drak 1-2 genstande om ugen, ville tallet stige til 15. Det er helt konkret fem liv, vi går glip af på den konto,« siger Anne-Marie Nybo Andersen.

»Derfor er det her vigtig forskning. Det har stor betydning for gravide kvinder, og det kan have stor betydning i et folkesundhedsperspektiv«.

Undersøgelsen er publiceret i det internationale tidsskrift International Journal of Epidemiology.  

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk