Om forfatteren

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Er du forsker, og vil du gerne formidle populært til den brede befolkning, kan du også blive skribent. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Arctic Hub og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Er brændt mad kræftfremkaldende?

Forskningsresultater peger i retning af, at akrylamid i kosten er kræftfremkaldende, og grillet og brændt mad er blandt de store skurke. Akrylamid dannes, når visse fødevarer bliver varmebehandlet. Der er dog forsat stor usikkerhed om, hvorvidt akrylamid fra vores kost påvirker sundheden.

Akrylamid kost sundhed kræft kræftfremkaldende kød fisk kaffe cigaretter brændt branket sort grillet steget friteret havegrill molekyle karcinogen polymer Maillard reaktion

I fødevarer med en sprød, brun overflade findes der visse kræftfremkaldende stoffer. Det skyldes til dels et bestemt kræftmistænkt molekyle kaldet akrylamid, der bliver dannet, når vi steger, bager eller griller fødevarer ved høje temperaturer. (Foto: Shutterstock)

Annonce: