KORT NYT FRA DANMARK:
Nu skulle det næsten være slået fast. Stoffet akrylamid i din grillmad kan øge risikoen for at udvikle kræft. Det skriver den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA i hvert fald i en ny foreløbig videnskabelig vurdering af stoffet. Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Akrylamid opstår, når kulhydratrige fødevarer bliver stegt, bagt, fritteret eller grillet ved temperaturer over 120 grader.
På baggrund af en stigende bekymring om akrylamids sundhedsskadelige effekt opfordrede DTU Fødevareinstituttet i august 2012, sammen med tilsvarende institutter i Sverige, Tyskland og Frankrig, EFSA til at foretage den opdaterede risikovurdering.
EFSA’s panel for kemiske fødevareforurening har baseret vurderingen på en gennemgang af flere hundrede videnskabelige studier og årlige overvågningsresultater af akrylamidindhold i fødevarer.
EFSA’s vurdering er sendt i høring hos beslutningstagere i EU med svarfrist den 15. september 2014.
Læs også:
DTU-forskere: Franskbrød og rugbrød kan give dig kræft
En sjat øl i marinaden gør måske din grillmad mindre skadelig
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp