Fremtidens robotter bor i dine møbler
Servicerobotter, der hjælper os i hjemmet, skal ikke nødvendigvis ligne mennesker. Tværtimod vil fremtidens robotter snarere være intelligente stole, senge eller køleskabe.

Forestil dig, at du sidder i din yndlingsstol og læser en god bog. Efter nogen tid mærker du, at du begynder at falde hen, så du retter dig lidt op.

Straks ændrer stolen form og giver dig bedre støtte i ryggen, hvilket omgående får din læselampe til at flytte sig nærmere for at tilbyde dig mere lys.

Sådan kan møblerne i vores hjem komme til at fungere i en ikke så fjern fremtid. Fremtidens robotter vil nemlig ikke være humanoider – robotter, der ligner mennesker – men derimod intelligente objekter, der kan hjælpe os i hverdagen.

Det mener i hvert fald franskmanden Dominique Sciamma, der har forsket i intelligent design og nu er udviklings- og forskningsdirektør på en af de førende designskoler i Frankrig, Strate Collège.

»Fremtidens robotter vil være karakteriseret af deres evner til at spille sammen med forbrugerne snarere end af deres form og udseende. Vi skal væk fra at tænke på robotter som stereotype, menneskelignende maskiner og i stedet se på dem som ’robjekter’ – intelligente objekter – der kan antage alle tænkelige former,« siger han til Videnskab.dk.

Bænken kan tale til dig

Dominique Sciamma har udviklet tre prototyper på intelligente, mobile møbler beregnet til det offentlige rum:

  • En bænk
  • En gadelampe
  • En skraldespand

På Dominique Sciammas bænk kan man høre musik eller spille et spil med en ven på den indbyggede touchpad mellem sæderne. Bænken kan også fortælle, hvornår man skal pakke sammen, hvis man skal nå den næste bus. (Foto: Ditte Svane-Knudsen)

Møblerne er designet til at interagere med hinanden, for eksempel i parker eller på offentlige pladser. (Se hvordan i videoen ovenfor.)

På bænken kan man sidde og høre musik via indbyggede højttalere i ryglænet. Man kan også bruge en indbygget touchpad mellem sæderne til at spille et spil med en ven. Eller man kan koble sig på nettet via sin iPad eller iPhone og på den måde indhente viden om f.eks. bustider eller andre nyttige informationer.

»På den måde kan bænken fortælle dig, at din bus er på vej, så du skal skynde dig lidt,« forklarer Dominique Sciamma.

Mobil gadelampe gør dig mere tryg

Den anden prototype, gadelampen, kan bevæge sig rundt i området og lyse for de mennesker, der har brug for den, i stedet for at være placeret statisk, som gadelamper er i dag.

»I et mørkt område kan lampen for eksempel følge med dig på din vej, så du føler dig tryg. Og hvis der sidder nogen på bænken, er lampen indstillet til at køre derhen og spørge, om vedkommende vil have mere lys,« siger han.

Skraldespanden er også mobil og kan bevæge sig rundt blandt mennesker i parken, hvilket gør det lettere for folk at komme af med deres affald.

Fakta

Dominique Sciammas parkmøbler hedder 'Le Jardin des Amours' (Kærligheds-haven) og blev oprindeligt lavet til en designudstilling.

Idéen med møblerne var at udfordre samspillet mellem brugere og robotter ved at få brugerne til at se på møblerne på en helt ny måde.

»Og skulle de alligevel komme til at smide affald på jorden, kan skraldespanden via en højttaler sige: ’Hov, ikke på jorden – skraldet skal smides ned i mig’,« fortæller Dominique Sciamma.

Designere skal sikre, at robotter er brugervenlige

De intelligente parkmøbler er ifølge Dominique Sciamma et eksempel på, hvordan robotter kan blive langt mere brugervenlige, hvis designerne er inde over produktudviklingen helt fra begyndelsen.

Designerne kan nemlig sørge for, at robotterne og teknologien ikke fører til en øget forskrækkelse eller afvisning over for robotteknologien.

Derfor bør designerne i fremtiden spille en langt større rolle i robotudviklingen, end de gør i dag, hvis brugen af robotterne for alvor skal blive udbredt og accepteret i samfundet.

»Fokus har hidtil ligget for meget på selve teknologien bag robotterne – hvad robotterne kan rent teknisk. Det er ingeniørerne rigtig gode til, men ingeniørerne fokuserer mere på teknikken end på brugervenligheden. Derfor er der i højere grad brug for designerne for at sikre, at forbrugerne har lyst til og gavn af at leve sammen med robotterne,« siger Dominique Sciamma.

I denne video lavet af Strate Collège kan du se en nærmere præsentation af, hvordan de intelligente parkmøbler kan bruges.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk