Forestil dig, at du sidder i din yndlingsstol og læser en god bog. Efter nogen tid mærker du, at du begynder at falde hen, så du retter dig lidt op.
Straks ændrer stolen form og giver dig bedre støtte i ryggen, hvilket omgående får din læselampe til at flytte sig nærmere for at tilbyde dig mere lys.
Sådan kan møblerne i vores hjem komme til at fungere i en ikke så fjern fremtid. Fremtidens robotter vil nemlig ikke være humanoider – robotter, der ligner mennesker – men derimod intelligente objekter, der kan hjælpe os i hverdagen.
Det mener i hvert fald franskmanden Dominique Sciamma, der har forsket i intelligent design og nu er udviklings- og forskningsdirektør på en af de førende designskoler i Frankrig, Strate Collège.
»Fremtidens robotter vil være karakteriseret af deres evner til at spille sammen med forbrugerne snarere end af deres form og udseende. Vi skal væk fra at tænke på robotter som stereotype, menneskelignende maskiner og i stedet se på dem som ’robjekter’ – intelligente objekter – der kan antage alle tænkelige former,« siger han til Videnskab.dk.
Bænken kan tale til dig
Dominique Sciamma har udviklet tre prototyper på intelligente, mobile møbler beregnet til det offentlige rum:
- En bænk
- En gadelampe
- En skraldespand
Møblerne er designet til at interagere med hinanden, for eksempel i parker eller på offentlige pladser. (Se hvordan i videoen ovenfor.)
På bænken kan man sidde og høre musik via indbyggede højttalere i ryglænet. Man kan også bruge en indbygget touchpad mellem sæderne til at spille et spil med en ven. Eller man kan koble sig på nettet via sin iPad eller iPhone og på den måde indhente viden om f.eks. bustider eller andre nyttige informationer.
»På den måde kan bænken fortælle dig, at din bus er på vej, så du skal skynde dig lidt,« forklarer Dominique Sciamma.
Mobil gadelampe gør dig mere tryg
Den anden prototype, gadelampen, kan bevæge sig rundt i området og lyse for de mennesker, der har brug for den, i stedet for at være placeret statisk, som gadelamper er i dag.
»I et mørkt område kan lampen for eksempel følge med dig på din vej, så du føler dig tryg. Og hvis der sidder nogen på bænken, er lampen indstillet til at køre derhen og spørge, om vedkommende vil have mere lys,« siger han.
Skraldespanden er også mobil og kan bevæge sig rundt blandt mennesker i parken, hvilket gør det lettere for folk at komme af med deres affald.
Dominique Sciammas parkmøbler hedder 'Le Jardin des Amours' (Kærligheds-haven) og blev oprindeligt lavet til en designudstilling.
Idéen med møblerne var at udfordre samspillet mellem brugere og robotter ved at få brugerne til at se på møblerne på en helt ny måde.
»Og skulle de alligevel komme til at smide affald på jorden, kan skraldespanden via en højttaler sige: ’Hov, ikke på jorden – skraldet skal smides ned i mig’,« fortæller Dominique Sciamma.
Designere skal sikre, at robotter er brugervenlige
De intelligente parkmøbler er ifølge Dominique Sciamma et eksempel på, hvordan robotter kan blive langt mere brugervenlige, hvis designerne er inde over produktudviklingen helt fra begyndelsen.
Designerne kan nemlig sørge for, at robotterne og teknologien ikke fører til en øget forskrækkelse eller afvisning over for robotteknologien.
Derfor bør designerne i fremtiden spille en langt større rolle i robotudviklingen, end de gør i dag, hvis brugen af robotterne for alvor skal blive udbredt og accepteret i samfundet.
»Fokus har hidtil ligget for meget på selve teknologien bag robotterne – hvad robotterne kan rent teknisk. Det er ingeniørerne rigtig gode til, men ingeniørerne fokuserer mere på teknikken end på brugervenligheden. Derfor er der i højere grad brug for designerne for at sikre, at forbrugerne har lyst til og gavn af at leve sammen med robotterne,« siger Dominique Sciamma.
I denne video lavet af Strate Collège kan du se en nærmere præsentation af, hvordan de intelligente parkmøbler kan bruges.