Dansk forsker om Pluto-mission: Vi møder en helt ukendt verden
For første gang nogensinde flyver et rumfartøj i dag forbi dværgplaneten Pluto, og verden over er rumforskere spændte på at se billeder af den ukendte verden. Følg NASAs dækning live her.

Tirsdag klokken 13.50 dansk tid suser rumfartøjet New Horizon tæt forbi dværgplaneten Pluto.

Selvom forbi-flyvningen går hurtigt, er der tale om et historisk møde med en stort set ukendt verden – det er første gang, at et rumfartøj kommer i nærkontakt med Pluto.

»Det er fuldstændig fantastisk at komme frem til en ny verden, som vi aldrig har set før. Pluto befinder sig et sted i solsystemet, som er helt forskelligt fra andre planeter, vi tidligere har besøgt, og jeg tror vi kommer til at se helt uventede ting,« siger Hans Kjeldsen, som er professor ved Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet.

Du kan se den amerikanske rumfartsorganisation NASA’s live-dækning af det historiske Pluto-møde i videoen ovenfor fra kl 11.30 tirsdag.

Første data formentlig i morgen

Dagens live-dækning af Pluto-mødet vil imidlertid ikke indeholde billeder fra forbi-flyvningen – det tager over fire timer at sende signaler mellem Jorden og Pluto, og i øjeblikket koncentrerer rumfartøjet sig udelukkende om at indsamle så mange data som muligt.

»Jeg er virkelig spændt på at få de første data ned til Jorden og se, hvordan der egentlig ser ud – og hvad der sker på Plutos overflade. Jeg glæder mig virkelig, men vi kommer nok først til at få de første målinger i løbet af i morgen,« siger Hans Kjeldsen.

New Horizons har imidlertid allerede sendt billeder taget fra større afstande ned til Jorden og har afsløret en verden præget af store højdeforskelle, fortæller Hans Kjelsen.

»Det mest fantastiske er, at det ikke bare er en kedelig flad struktur – billederne viser, at der må være høje bjerge og dybe dale, og meget forskellig geologi og sammensætning på overfladen,« siger Hans Kjeldsen.

Første møde med stort objekt i årtier

New Horizons har været knap 10 år om at rejse ud til Pluto, og dagens møde markerer en milepæl i udforskningen af vores solsystem.

»Hvis vi går tilbage i tiden, var sidste gang vi besøgte en ny planet, da Voyager 2 besøgte Neptun i 1989. Pluto er det største nye objekt, vi er ankommet til siden da. Så det er ikke noget, der sker hver dag – specielt ikke helt derude i den ydre del af solsystemet, hvor vi ikke har været før,« siger Hans Kjeldsen.

Videnskab.dk følger New Horizons missionen tæt, og mens vi venter på at få data og billeder ned fra dværgplaneten, kan du læse meget mere om Pluto og New Horizons i denne artikel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.