Det kan være svært at fatte, at noget så småt kan være så stærkt, men den skulle altså være god nok.
Amerikanske forskere har gennem mikroskopiske forsøg fundet ud af, at såkaldte carbon nanotubes (karbon-nanorør), der blot fylder omkring 1/50.000 af et menneskehår, er så stærke, at de kan strækkes op til 14 procent af deres normale længde uden at gå i stykker.
Langt stærkere end Kevlar og stål
I lidt mere forståelige tal betyder det, at nanomaterialet ser ud til at være så stærkt, at det i forhold mellem styrke og vægt overgår Kevlar – som bliver brugt i bl.a. skudsikre veste – med 30 gange, mens stål bliver slået med hele 117 gange.
»Det er dobbelt så meget som tidligere målt, og det betyder, at vi har en ny grænse for, hvor stærke carbon nanotubes kan være,« skriver forskerne fra Southern University of California i en artikel i tidsskriftet ACS Nano.
Kan bruges til rumelevator
Forskerne har som nogle af de første målt styrken i et enkelt nanorør ved hjælp af kemisk fremstilede lange nanorør og såkaldt Raman spektroskopi, som via en laser kan afsløre skader på selv meget småt materiale.
Carbon nanotubes er et stærkt materiale, som i dag bliver brugt i bl.a. cykler, tennisketsjere og golfkøller. De er kendt for at kunne strækkes meget, inden de går i stykker, og de er gode til at lede strøm. Derfor bliver der spekuleret i, at de i fremtiden kan bruges til et væld af større opgaver, f.eks. til at lave rumelevatorer, som kan sende ting ud af Jordens atmosfære.