Holdet fra Aalborg Universitet stillede til start i Shell Eco-marathon med deres 3D-printede bil i klassen for små bybiler – de såkaldte ‘Urban Concept’-biler.
Selvom brint-bilen aldrig fik gennemført et godkendt forsøg på Ahoy-banen i Rotterdam, fik den alligevel masser af opmærksomhed fra de andre deltagere samt arrangørerne.
Interessen skyldtes først og fremmest, at mange af bilens dele hverken er lavet i stål, aluminium eller kulfiber, men derimod printet ud i plastik med en 3D-printer.
»Vi havde regnet med bare at printe prøver ud og så derefter få lavet delene i aluminium, men plastikdelene har vist sig at være temmelig holdbare. så mange dele kan vi faktisk printe ud og bruge, som de er. Det betyder selvfølgelig, at vi sparer en masse tid, når vi som i år har udviklet en helt ny bil,« siger ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet Kristian Kjær Justesen.
Printede dele gav mulighed for at redesigne
Det var egentlig meningen, at den hjemmelavede 3D-printer skulle bruges til at printe modeller af reservedele i plastik. De printede dele har dog overrasket de omkring 20 studerende og ansatte på Aalborg Universitet, der har arbejdet med at gøre bilen klar til øko-ræset, positivt.
\ Fakta
Shell Eco-marathon er meget simpelt: Kør længst på det, der svarer til en liter benzin. Omkring 200 hold fra 21 lande deltager i ræset, hvor de studerende selv har designet og bygget bilerne.
»3D-printede dele giver os stor fleksibilitet, da det er meget hurtigere og billigere at lave bilens forskellige dele. Teknologien giver os mulighed for løbende at redesigne bilen, uden at vi skal vente på nye dele, som efterfølgende skal fræses eller tilpasses,« fortæller Kristian Kjær Justesen.
Faktisk ville aalborgensernes bil slet ikke have nået at blive færdig til øko-ræset, hvis ikke 3D-printere havde printet bilens bindeled til kroppen. (Alle bilens grønne dele er printet i plastik.)
»For to uger siden havde vi nærmest kun to kulfiber-stænger og en motor, så der er stort set arbejdet i døgndrift på at få bilen færdig til sikkerhedsinspektionen,« siger Kristian Kjær Justesen.
Det var også kun med nød og næppe, at bilen kom igennem inspektionen, da bilen akkurat nåede at blive færdig få minutter inden kontrollen.
Se flere billeder fra, hvad der kan betegnes som ingeniørernes Roskilde Festival.
Nomineret til innovationspris

Opmærksomheden fra arrangørernes side kunne spores i og med, at Carbon Killerwhale efter sigende lå godt i svinget til at vinde en innovation award på grund af brugen af 3D-printer-teknologien.
Prisen endte dog med at gå til University of Oxford, eftersom aalborgensernes bil aldrig fik gennemført et godkendt forsøg til øko-ræset.
»Problemet var, at vi ikke have tid til at teste hele bilen ordentligt igennem.«
»Når man bygger ting fra bunden, er det svært at få det hele til at spille sammen i første hug, men havde vi haft to dage mere, tror jeg på, det var lykkedes,« siger Anette Petersen, studerende ved Aalborg Universitet.
Endnu mere 3D-print næste år
Det var da heller ikke plastikdelene i bilen, som gav aalborgenserne hovedpine, til dette års Shell Eco-marathon.

»Det er motorer og kulfiberstænger, der har fejlet – ikke bilens plastikdele.«
»Selvom vi selvfølgelig er en smule skuffede, er vi også forhåbningsfulde, da vi har lært en masse, vi kan bruge til næste år,« slutter Anette Petersen.
Team Aalborg Energy satser faktisk på at bruge endnu flere 3D-printede dele, når øko-ræset løber af stablen til næste år, og virkelig tænke alle teknologiens muligheder ind i designet af bilen.
Hvordan det kommer til at løbe af sig, må vi vente med at få svar på, til kalenderen siger 2014.