I starten af 1900-tallet var automobilet stadig i sin barndom.
Markedet for biler var dog i rivende udvikling, og 1. december 1913 blev industrien revolutioneret, da den amerikanske bilproducent Henry Ford som den første benyttede samlebåndet i sin produktion.
Ford havde introduceret sin store succes Ford Model T i 1908. Den var både simpel og robust, men selvom den efter tidens standarder var relativt billig, var den ifølge Ford ikke billig nok
Hidtil var biler blevet produceret enkeltvis af håndværkere, men i løbet af de næste par år udviklede Ford-fabrikken det automatiske samlebånd.
Princippet var, at hver arbejder stod placeret ved et fast sted ved samlebåndet og havde en specialiseret rolle i konstruktionen af bilen. Ideen kom fra transportbånd, der blev brugt i slagterier i Chicago.
Reducerede produktionstiden
På denne måde kunne produktionen ensrettes, og samlebåndet reducerede bilens produktionstid fra cirka 12 arbejdstimer til kun 1 time og 33 minutter.
Dermed blev produktionen også markant billigere, og det at være bilejer blev pludselig en realistisk mulighed for mange.
Samlebåndet muliggjorde en hidtil uset masseproduktion af biler, og da Ford i 1927 standsede produktionen af sin Model T havde salgstallet rundet de 15 millioner.
Princippet blev efterfølgende indført i produktionen af mange andre varer. Det moderne forbrugersamfund var på vej.