Robot bevæger sig som et menneske – laver atletik med baglæns saltomortale
Det amerikanske robotfirma Boston Dynamics imponerer igen. Deres seneste version af robotten Atlas kan springe rundt som en gymnast.

»What's new, Atlas?« spørger Boston Dynamics henkastet i beskrivelsen til firmaets nye video. Og der er imponerende nyt, viser det sig. (Video: Boston Dynamics)

»What's new, Atlas?« spørger Boston Dynamics henkastet i beskrivelsen til firmaets nye video. Og der er imponerende nyt, viser det sig. (Video: Boston Dynamics)

Måske kan du huske, da robotter var kluntede kasser, der enten kørte på hjul eller knap kunne tage et skridt på to ben uden at vælte omkuld.

Men det føles nok som fjern fortid, når du ser den seneste version det amerikanske firma Boston Dynamics' Atlas-robot, der er mere adræt, end de fleste af kød og blod nogensinde når at blive.

Boston Dynamics overraskede for nylig med en ny video af Atlas-robotten, som nu kan springe fermt fra podie til podie og endda afslutte med en baglæns saltomotale som en olympisk springer.

Du kan se videoen øverst i artiklen, hvor optagelserne dog også afslører, at den imponerende robot trods alt ikke er helt fejlfri endnu. Og der er flere fantastiske videoer, når du scroller ned i artiklen her.

Hvis mennesker en dag når til fremmede planeter med robotter, kommer de næppe til at se ud som ikoniske Robby, der først dukkede op i filmen Forbidden Planet (dansk: Kampen på Dødskloden) fra 1956. (Foto: Wikimedia Commons)

Robotterne skal efterligne dyr

Boston Dynamics udsprang af det berømte, amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) og havde som sit første mål at lave robotter, der løb og bevægede sig med dyrene som forbillede.

Det er der kommet andre berømte robotter ud af – blandt andet den store, hundelignende robot, BigDog, og den endnu større Wildcat.

Men tidligere projekter som klatrerobotten RiSE og den lille SandFlea, der kan springe over ni meter op i luften, har i stedet taget små leddyr som forbilleder.

En tidligere version af Atlas-robotten fik mange til at tabe kæben i vinteren 2016, da den spadserede hen over ujævnt, snedækket terræn og selv kunne holde balancen. Mange bekymrede kommentatorer bemærkede dog også, videoen indeholdte vaskeægte robot-mishandling. (Video: Boston Dynamics)

Robotterne skal hjælpe mennesket

Boston Dynamics har fokuseret på robotternes evne til at hjælpe mennesker og kunne bistå ved redningsoperationer.

Men firmaet har også haft løbende samarbejder med det amerikanske forsvar, der har øjnet muligheden for at indsætte robotter i ufremkommelige og farlige krigszoner.

Om det kommer så vidt, afhænger i høj grad af, om robotterne bliver så pålidelige, at de kan klare sig, helt uden at mennesker holder øje med dem – og så langt er firmaet trods alt ikke endnu.

Robotten Atlas...
  • Er 1,5 meter høj
  • Vejer 75 kg
  • Kan bære op til 11 kg
  • Får energi fra batterier
  • Bevæger sig med hydraulik (væsketryk)
  • Ser ved hjælp af LiDAR (blinkende lasere)

Kilde: Boston Dynamics

Hvis du vil se eksempler på det, finder du flere videoer fra Boston Dynamics i bunden af artiklen, og du kan selv gå på opdagelse i deres arkiv på YouTube.

Robotterne taber stadig til mennesker

Hvis du oven på videoerne bliver lidt bekymret for, om robotterne får overtaget, så kan du læse artiklen 'Robotterne kommer – måske'.

Her diskuterer danske forskere, om robotterne virkelig kan alt det, vi frygter og håber på.

Men du er ikke alene med din bekymring. Den berømte amerikanske fysiker Stephen Hawking har sammen med 1.000 andre forskere opfordret til, at vi får et totalt forbud mod dræberrobotter.

Foreløbig kan du dog heldigvis også trøste dig med, at mennesker ifølge danske forskere stadig ville vinde over krigsrobotter, hvis det endelig kom så vidt.

I 2013 kunne Boston Dynamics fremvise den benzindrevne og 154 kg tunge robot WildCat. På en flad overflade kan WildCat løbe med 32 kilometer i timen. Det gør den til den hurtigste firbenede robot i verden. (Video: Boston Dynamics)

I 2016 kunne vi hilse på robotten SpotMini, der med sin gribearm ser ud til at kunne klare opvasken. Som du kan se sidst i videoen er den dog, ligesom Atlas, ikke helt perfekt. (Video: Boston Dynamics)

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk