Forskere: Mennesker ville vinde over robotter i krig
Selvom det allerede nu er muligt at lave effektive krigsrobotter, er der stadig lang vej til, at de bør betragtes som en reel trussel mod mennesker. Vi er nemlig de bedste soldater og ville klart vinde en krig mod robotter, mener flere forskere.
Horizon: Zero Dawn playstation robotter mennesker krig vi vinder fremtid

I playstationspillet Horizon: Zero Dawn har robotterne overtaget verden. Men sådan et scenarie er langt væk, mener flere robotforskere. Mennesker er nemlig langt bedre i krig end robotter. (Foto: Guerilla-games)

I playstationspillet Horizon: Zero Dawn har robotterne overtaget verden. Men sådan et scenarie er langt væk, mener flere robotforskere. Mennesker er nemlig langt bedre i krig end robotter. (Foto: Guerilla-games)

Forestil dig en verden efter robotterne har overtaget. Du er en af de få overlevende og kæmper med det yderste af neglene for at klare dig imod gigantiske, dinosaurlignende robotter - kun armeret med bue og pil.

Historien kort:
  • Videnskab.dk har været til et playstation-arrangement om spillet Horizon: Zero Dawn, der handler om en verden, hvor robotterne regerer over mennesker.
  • Robotforsker Kasper Støy vurderede, om robotterne i spillet er realistiske, og om de ville vinde over os, hvis der var krig nu.
  • Det ville de ikke. Selvom vi kan lave utrolige kamprobotter, er mennesket stadig den mest effektive kampmaskine, fordi vi er så energibesparende.

Nogenlunde sådan er plottet i det nye playstationspil Horizon: Zero Dawn, som Videnskab.dk og en gruppe spilentusiaster er taget til Vesterbro for at høre en robotprofessors faglige mening om.

»Selvom kamprobotterne i spillet rent teknologisk set er mulige at lave, kan de stadig ikke måle sig med mennesker,« forklarer Kasper Støy, der forsker i robotteknologi på IT-Universitetet i København og uddyber:

»Mange har et science fiction-syn på robotter, men glemmer ofte deres begrænsninger. Der er en stor frygt for krigsrobotter, men det er urealistisk, at de ville vinde i kamp mod mennesker i dag. Mennesket er stadig den bedste og mest effektive kampmaskine, der findes.«

Robotter bruger energien for hurtigt i krig

Vi befinder os i en lukket restaurant på Vesterbrogade, hvor spilentusiaster begejstret lytter til Kasper Støy, mens han i detaljer forklarer, hvorfor mennesker stadig er robotterne overlegne, når det gælder krig.

Se her, hvordan menneskeheden kæmper mod robotter, der har overtaget verden i spillet Horizon: Zero Dawn. (Video: Youtube.com).

»Robotterne ville ikke holde længe i krig rent energimæssigt. De er nemlig alt for tunge, som man laver dem i dag. Mennesker er til gengæld ekstremt energibesparende, hvilket gør os geniale i en kampsituation,« siger han og vækker stolthed hos publikum, der kvitterer med små jublende tilråb.

Mennesker er meget bedre til at spare på energien og kan planlægge, hvornår og hvordan den skal bruges, bekræfter Sebastian Risi, der er lektor på IT-Universitetet og forsker i computerspil og robotteknologi.

»Og det er robotter altså ikke. De kan ikke regne ud, hvordan de skal bevæge sig for stadig at fungere uden at bruge al deres energi. Man har heller ikke knækket koden til at lave langtidsholdbare minibatterier, der kan passe til robotter, men måske sker det engang,« siger han.

Robotter kan ikke trække på erfaringen

Hvis forskerne fandt ud af at løse robotternes energiproblem, ville mennesket alligevel vinde krigen over maskinen af en anden grund. Vi er nemlig i stand til at trække på erfaringen.

Horizon: Zero Dawn playstation robotter mennesker krig kunstig intelligens Stephen Hawking

Selvom robotter måske virker smarte, er mennesker og dyr af kød og blod stadig bedre til at kompensere for uforudsete hændelser. For eksempel klarer en rigtig hund sig bedre end robotudgaven, hvis den skulle miste et ben. (Foto: Shutterstock)

»Der er mange, der fejltolker, hvor gode mennesker egentlig er i krig. Vi er tilpasningsdygtige, kan trække på erfaringer og tænke kreativt,« forklarer Kasper Støy.

Netop evnen til at bruge intellektet til at udarbejde strategier mod fjenden adskiller os fra robotter, der kun har menneskeskabte computerhjerner.

»Robotter skal kunne lokalisere fjender og forestille sig, hvor de kan være. Men de kan ikke handle på det uforudsete, for de kan kun trække på deres programmering. Hvor en hund kan finde en måde at kompensere for kun at have tre ben, kan de fleste robotter ingenting, hvis ikke de er blevet kodet til det i forvejen,« siger Sebastian Risi og tilføjer:

»Vi er nået et stykke med kunstig intelligens, men der er stadig meget lang vej, før robotterne kommer i nærheden af det menneskelige intellekt. Vi er virkelig gode til at lave strategier for at slå fjenden ihjel.«

»Vi skal sige nej til robotvåben«

Der er dog ingen grund til at frygte en robotkrig, som teknologien er i dag, mener begge forskere.

»Der er ingen i Danmark, der arbejder på krigsrobotter, fordi vi mennesker er mere effektive selv, når det gælder krig. Det er simpelthen så langt ude i fremtiden, og selv dér er det tvivlsomt, at robotterne vil kunne vinde over os,« siger han.

Sebastian Risi er enig.

»Der er folk, der begynder at frygte maskinerne, men robotter opererer altså ikke uden at blive sat i gang af mennesker. Vi er stadig utrolig langt fra selvstyrende robotter, som vi eksempelvis ser i spillet Horizon: Zero Dawn,« siger han.

Horizon: Zero Dawn playstation robotter mennesker krig kunstig intelligens Stephen Hawking

Som teknologien er nu, skal vi ikke frygte, at robotterne overtager verden. Dog er forskere som Stephen Hawking bekymret for fremtiden, når det gælder spørgsmålet om kunstig intelligens. (Foto: Shutterstock)

Alligevel vil han ikke helt afvise, at der engang i fremtiden kan opstå problemer med robotter, der har kunstig intelligens, og spørgsmålet om automatiske robotvåben og kunstig intelligens vækker da også bekymring andre steder i forskningsverdenen.

Eksempelvis har den verdensberømte fysiker Stephen Hawking, sammen med opfinderen Elon Musk, skrevet et åbent brev, hvor han udtrykker sin skepsis over for udviklingen af især kunstig intelligens.

»Hvis vi får succes med at lave kunstig intelligens, vil det være den største bedrift i vores menneskelige historie. Desværre kan det også blive den sidste, hvis ikke vi lærer at undgå de risici, der følger med. Verdens militærenheder overvejer, hvorvidt de skal satse på selvstyrende automatvåben, der selv kan vælge og eliminere mål,« sagde han i 2014 til BBC.

Anne Gerdes forsker i etiske konsekvenser ved teknologien på Institut for Design og Kommunikation på Syddansk Universitet, og ifølge hende er det meget vigtigt at være opmærksom på robotteknologiens udvikling.

»Vi skal være på vagt, og jeg mener, at vi skal forbyde, at der bliver lavet automatiske robotvåben, som uden menneskelig indblanding kan vælge at eliminere en fjende,« siger hun.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: