Astrofysikers rejsedagbog: Det meget store teleskop er en port mellem os og universet
Kom med astrofysiker Tina Ibsen indenfor i de lange gange, når hun besøger Very Large Telescope.
Very Large Telescope

Very Large Telescope i den chilenske ørken. (Foto: ESO)

Very Large Telescope i den chilenske ørken. (Foto: ESO)

Efter et kort ophold i havnebyen Antofagasta går turen mod verdens bedste optiske teleskop – Very Large Telescope (VLT).

Teleskopet er en del af det Europæiske Syd Observatorium (ESO), som Danmark er medlem af. VLT kaldes også for det største optiske teleskop, men det er kun gældende, hvis vi lægger de teleskoper, som VLT består af, sammen. VLT består af fire primære teleskoper, samt fire hjælpe-teleskoper.

Jeg får propper i ørerne, som vi hurtigt bevæger os fra 0 m over havoverfladen i Antofagasta og til en højde på mere end 2,5 km, hvor VLT befinder sig på toppet af bjerget Cerro Paranal.

På det sidste stykke af køreturen kan jeg tydeligt skimte de store bygninger på bjergtoppen, men før vi kan nå hele vejen op, mødes vi af en lukket port og en lidt kedelig grå betonbygning. På siden af den firkantede betonklods er et stort blåt skilt med teksten 'Paranal Observatory'.

Bag bygningen ligger verdens bedste optiske teleskop!

teleskop atacama cerro paranal

Her ses de fire hovedteleskoper, der udgør VLT, på toppen af Cerro Paranal. (Foto: Tomas Lollike)

Øjne så store som Rundetårn

Et optisk teleskop observerer nattehimlen, som vi mennesker også kan se den, altså i synligt lys.

ALMA, som sidste afsnit af rejsedagbogen handlede om, observerer i radiobølger, som vi mennesker ikke kan se. VLT kan både se synligt lys, og en lille smule af de infrarøde bølgelængder.

Man kan forestille sig, at VLT fungerer som et voldsomt forstørret øje. Hvert af VLT’s øjne er så store som Rundetårn! Hvert af VLT’s fire hovedspejl er nemlig 8,2 meter i diameter, mens Rundetårn har en diameter på 8 meter. Jo større et hovedspejl, des finere detaljer kan man observere.

De fire hovedteleskoper, som udgør VLT, stod færdige imellem 1999 og 2000 og kan bruges som fire separate teleskoper som i løbet af en nat kan observere hver sit objekt på himlen.

De kan dog også, sammen med hjælpeteleskoperne, gøre brug af interferometri-princippet, og fungere som ét stort teleskop. Præcis samme princip som ESO bruger på ALMA teleskopet.

Dette betyder, at der er mange flere observationsmuligheder, selvom alle fire teleskoper kun har observeret samlet enkelte gange og stadigvæk giver forskere og ingeniører tekniske udfordringer.

Oriontågen VLT teleskop atacama

Her en observation af Oriontågen med VLT. Oriontågen ligger mere end 1.300 lysår fra Jorden, og der er ved at blive dannet nye stjerner i området. (Rettigheder: ESO/G. Beccari)

Efter at have ventet i 10 minutter udenfor porten, bliver vi lukket ind.

Før turen går op til selve teleskoperne, skal vi først igennem en sikkerhedsbriefing og så have en sikkerhedshjelm solidt monteret på hovedet. Men nu går turen endeligt mod toppen, og det sker med bus.

Landskabet omkring VLT er, om muligt, endnu mere goldt end ved San Pedro de Atacama. Jeg fortsætter med at have propper i ørene. De mange ture op og ned i højderne har vist sat sine spor. Det er koldt og tørt, og jeg kan mærke at mine øjne tørrer ud og det gør næsten helt ondt, at trække luften ind gennem næsen.

Yepun set indefra

Vi når toppen, og stiger ud af bussen. Desværre blæser det så meget i dag, at vi ikke kan få lov at bevæge os ud på platformen mellem de fire hovedteleskoper – øv!

Vi går ind ad en stor dør, og herefter går turen op ad trapper, igennem gange af kontorer, ned ad trapper, og igennem flere gange, indtil jeg ikke aner hvilken vej vi kom fra, eller hvor vi skal hen.

Gangene er lange og kælderagtige, men store servere, ledninger og en konstant summen kan høres alle steder.

teleskop atacama cerro paranal

De mange lange gange forbinder de fire teleskoper med kontrolrummet og kontorer. Man skal kende gangene godt for at finde vej, de ligner alle sammen hinanden. (Foto: Tomas Lollike)

Opkaldt efter Mapuche-folket

Pludselig åbnes døren til et stort rum, og det første, jeg får øje på, er, at den store konstruktion i midten af lokalet – det er det ene VLT-spejl!

I toppen af konstruktionen findes sekundærspejlet, og primærspejlet befinder sig flere meter oppe i lokalet, fastsat på et system af jernstænger, instrumentbokse og kilometer af ledninger – er mit gæt i hvert tilfælde.

Jeg står i det fjerneste af de fire hovedteleskoper, som kaldes for Yepun.

Alle de store teleskoper har fået et Mapuche-navn. Mapuche-folket er det oprindelige folkefærd i særligt den sydlige del af Chile. I dag er det cirka 10 procent af Chiles befolkning som identificerer sig som Mapuche.

Lokalbefolkningen, der hovedsageligt er af spansk afstamning, kalder ofte Mapuchefolket for 'the Southern Vikings', da de havde ry for at være så voldsomme i krigssituationer, at ikke engang Inka-riget med sin enorme magt kunne overvinde dem.

teleskop atacama cerro paranal very large telescope

Her står jeg på grundplanet i Yepun, det ene af de fire hovedteleskoper, som udgør Very Large Telescope i Chile. Konstruktionen bag mig holder hovedspejlet og de mange instrumenter, som er monteret her. (Foto: Tina Ibsen)

Besøg selv VLT

Hvis man befinder sig i Chile og i nærheden af Cerro Paranal, kan man hver weekend komme på en rundvisning og lære mere om ESO og om teleskoperne.

Det er ganske gratis, men man skal dog have meldt sin ankomst i forvejen her

Inde i Yepun er ingeniører og teknikere i fuld gang med vedligeholdelsesarbejdet. Det kan kun foregå om dagen, da der skal observeres om natten.

Der er lang venteliste på at få lov til at observere med et eller flere af VLT-teleskoperne, og derfor er det vigtigt, at de er klar til arbejdet hver aften, året rundt.

Der er koldt herinde, køligere end det var udenfor. Teleskopet nedkøles, så det er samme temperatur i løbet af dagen, som det bliver om natten, hvor lugen åbnes, og teleskopet udsættes for ydre påvirkninger.

Ved at holde en konstant temperatur, undgår man, at spejlet deformeres, eller at der sker små udsving i instrumenterne. Man får altså de bedste og mest skarpe observationer.

teleskop atacama cerro paranal very large telescope

Her et panorama af Yepun set indefra. Den store konstruktion i midten er primærspejlet, som fastholdes i den nederste del af konstruktionen og med sekundærspejlet i toppen. I siderne findes alle de videnskabelige instrumenter, som bruges til at analysere det lys, som Yepun opsamler. (Foto: Tomas Lollike)

Større er altid bedre: Extremely Large Telskope

På turen ned fra VLT og tilbage mod porten spotter jeg en bjergtop i det fjerne, hvor toppen er skåret af.

Det er Cerro Amazones, og grunden til, at toppen er flad, har ikke en geologisk forklaring.

Det er fordi den er blevet sprængt af. På Cerro Amazones er ESO lige nu i gang med konstruktionen af det største optiske teleskop, der nogensinde er bygget. Teleskopet med navnet Extremely Large Telescope vil have et hovedspejl på 39 meter i diameter, men der vil så kun være et enkelt teleskop.

ELT kommer til at stå færdigt i 2025, og med det vil man begynde at have mulighed for at observere objekter, som er så langt væk eller lyssvage, at vi ikke kan zoome nok ind på dem i dag til at se dem.

Det bliver enormt spændende at følge ELT og målingerne, for hver gang astronomerne har fået nye og bedre værktøjer, bliver der opdaget nye og spændende ting om vores univers.

teleskop atacama cerro paranal very large telescope

På toppen af Cerro Amazones er toppen blevet sprængt af for at gøre plads til det nye Extremely Large Telescope. Når det står færdigt i 2025, bliver det klodens største optiske teleskop. (Foto: Tina Ibsen)

Besøget på VLT har været noget af det, som jeg har set allermest frem til på denne tur til Chile!

Jeg har i årevis set billeder, videoklip og animationer af de store teleskoper.

Nu har jeg selv stået blandt de instrumenter, der virker som en port mellem os og universet!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk