Ny forskning: 43 danske pushere på det mørke net
43 danske profiler har de seneste år solgt stoffer på den skjulte del af internettet, kaldet det mørke net. Omsætningen er dog ret lav, og i det hele taget er det mørke net nok ikke så meget værre end det synlige internet, konkluderer danske forskere i ny undersøgelse.
kryptomarkeder, det mørke net, mørkenettet, Dark Web, AlphaBay, narkohandel, narkotika, stoffer, stofhandel, pusher, pushere, danmark

Markedspladser på det mørke net, som her AlphaBay, tilbyder salg af stoffer efter samme princip, som nogen vil kende fra sites som eBay. Du vælger en vare, bestiller den og får den sendt hjem med posten.

Markedspladser på det mørke net, som her AlphaBay, tilbyder salg af stoffer efter samme princip, som nogen vil kende fra sites som eBay. Du vælger en vare, bestiller den og får den sendt hjem med posten.

Hvis du er glad for actionfilm eller har set dramaserier som Travelers på Netflix eller Mr. Robot på HBO, kender du nok allerede udtrykkene Deep Web og Dark Web.

Historien kort
  • Forskere fra Københavns Universitet har gennemgået det mystiske mørke net.
  • Narko er den største handelsvare. Danskere står for en lille andel af handlen på 3,5 mio. kr. om dagen.
  • Mørkenettet er præget af svindel. Det vokser stille og roligt.

Skal man tro fremstillingerne, kan man på Dark Web få verden til at bryde sammen, koordinere terrorangreb og endda bestille lejemordere for at komme af med folk, man er virkelig træt af.

Det mørke net eller mørkenettet kræver særlig software at komme ned til. Det specielle er, at hverken du eller udbyderen af en hjemmeside kan spores. Alt er anonymt, og derfor har det i de seneste år været en stor frygt, at mørkenettet også i virkelighedens verden kunne blive centrum for noget af den værste kriminalitet og herunder ville få ulovlig handel med blandt andet stoffer til at eksplodere.

Nu leverer danske forskere et grundigt indblik, som umiddelbart bør lægge en dæmper på frygten for, hvor meget det mørke net vokser, og hvad det gemmer på.

Det mørke net er mindre end frygtet

I en 60 sider lang rapport, flankeret af tre videnskabelige artikler (se referencer i bunden af artiklen), konkluderer forskerne fra Københavns Universitet efter flere års arbejde, at »det mest centrale fund er lidt nedslående for os, der er begyndt at forske i det: Der er ikke lige så meget at komme efter, som vi regnede med, og det stiger ikke så hurtigt,« lyder det fra Jakob Demant.

Tre typer internet

Clear web: Det net, de fleste af os bruger til daglig (Google, Videnskab.dk)

Deep web: Ikke indekseret net, f.eks. intranet eller netsider sat til at være uden for robotters søgelys

Dark web: Skjulte netværk, som man tilgår via browsere som Tor (se faktaboks senere)

Jakob Demant er lektor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet (KU) og hovedforfatter på den nye rapport.

Medforfatter Rasmus Munksgaard spæder til:

»Det mørke net gemmer på hjemmesider med ulovligt materiale, men det er et begrænset antal, og de samme ting er tilgængelige på det åbne net også. Folk handler også stoffer på Twitter, Instagram og Facebook. Der er mindst lige så afskyelige ting på det åbne net, og her har flere oven i købet adgang til det,« siger Rasmus Munksgaard, forskningsassistent på KU’s sociologiske institut.

Mørkenettet huser masser af ulovlige varer

Selvom det mørke net altså ikke er en eksplosion af apokalypse og massemord, er det stadig et hjemsted for svindel, og der foregår så grove ulovligheder, at mange nok ville spærre øjnene op.

Du kan uden problemer hjemme fra sofaen bestille hårde stoffer, hash, våben, stjålne kreditkort, passwords, falske pas, receptmedicin og videoer af børn, der bliver mishandlet seksuelt.

kryptomarkeder, det mørke net, mørkenettet, Dark Web, AlphaBay, narkohandel, narkotika, stoffer, stofhandel, pusher, pushere, danmark

Skulle det være et nyt pas, så du kan skabe dig en ny identitet og svindle løs i den virkelige verden? Let at finde på det mørke net. Du kan også finde passwords til emailkonti, falske penge eller USB-sticks med styresystemer, som du nægter at betale den reelle pris for.

Mest udbredte handel er med narkotika

Forskerne har kortlagt det mørke net gennem tre år ved at trawle det igennem med robotter, kaldet webcrawlere. (Hvis du vil læse mere om forskernes metode, kan du dykke ned i deres videnskabelige artikel om emnet.)

Danske pushere

Sælgerprofiler fra Danmark stod i perioden 2014-2016 for et årligt salg af stoffer på det mørke net for 175 dollar pr. 1000 indbyggere.

Til sammenligning sælges for 861 dollar i Storbritannien og hele 2.825 i Holland (især salg af MDMA; ecstasy).

Analyser af de indsamlede hjemmesider giver ikke bare indsigt i det mørke net, men afslører både omfanget og udviklingen af handel på det mørke net på det, forskerne kalder kryptomarkeder – krypterede, anonyme markeder.

Den altoverskyggende handel på det mørke net er med narkotika.

Tal fra undersøgelsen, indsamlet fra 2013-2016, viser blandt andet, at:

  • Det daglige salg af hash og hårde stoffer som kokain og ecstasy på de globale kryptomarkeder er steget fra 550.000 dollar i 2014 til 775.000 dollar i 2016. »Det er stadig en stigning, men ikke på 600 procent, som bekymringen lød tilbage i 2013,« konstaterer Jakob Demant.
  • Salget sker især fra USA (40,3 procent) og Europa (41,6 procent), hvor Storbritannien, Tyskland, Belgien og Holland er de store syndere.
  • Danmark står for 0,52 procent af det europæiske salg på det mørke net – ifølge forskerne er det relativt lavt og på niveau med for eksempel Norge.

Danmark fylder ret lidt i det store billede

Forskernes undersøgelse har afsløret 43 danske sælgernavne på det mørke net.

Pusherne har primært solgt hash, men også farmaceutiske produkter som receptpligtig medicin og valium. Gennemsnitligt har de over de tre år solgt for 24.000 dollar eller mere end 150.000 kroner.

»Alt i alt kan vi konkludere, at stigningen i narkohandel på kryptomarkederne ikke er så voldsom som frygtet, og at danskere kun er til stede i et begrænset omfang i forhold til markeder, der ikke er forbundet til kryptomarkeder,« konstaterer Jakob Demant.

kryptomarkeder, det mørke net, mørkenettet, Dark Web, små køb, narkohandel, narkotika, stoffer, stofhandel, pusher, pushere, danmark

Graferne viser, at langt de fleste køb af hårde stoffer og hash på kryptomarkederne - her Agora Marketplace og Silk Road 2,0 - er små. De fleste er på under 50 dollar (350 kroner). Det indikerer, at folk primært handler til sig selv og måske til bekendte, mens store handler som regel ikke finder sted på det mørke net. (Grafer fra videnskabelig artikel)

Små usikkerheder i forskernes tal

Forskernes tal skal tages med et lille forbehold.

Da det er umuligt at opspore og følge handler på nettet, har forskerne skønnet antallet og omfanget af salg ud fra de 3,8 millioner anmeldelser af sælgerne, som ligger på det mørke net.

Skønnet har været, at for hver 8-9 anmeldelser har der været 10 salg. Metoden giver en vis usikkerhed, men som forskerne bemærker, er det uden tvivl langt mere dækkende, end hvad man ved om narkohandler i det virkelige liv.

Brugere anmelder ivrigt for at undgå snyd

Det lyder måske underligt, at folk er ivrige efter at skrive anmeldelser af sælgerne, ligesom man kender dem fra det åbne, ’normale’ internets sites som eBay eller DBA eller hjemmesider om spisesteder, kaffebutikker eller hoteller.

Kun få tjener meget 

På det mørke net har kun to procent af stofsælgerne tjent 100.000 dollar eller mere hen over de tre år, forskerne har analyseret.

I Danmark har forskerne kun fundet to sælgere på det niveau. Én kalder sig Heisenberg-meds og sælger primært medicin.

En anden kalder sig Christiania og sælger hash og skunk. Han har ifølge forskerne haft en omsætning på 250.000 dollar – 1,75 million danske kroner.

Men fordi det mørke net er helt anonymt, er anmeldelser af sælgeren det eneste, brugere har at navigere efter, når de skal vælge et sted at købe deres vare uden at blive taget ved næsen. Derfor fortæller de også typisk om deres erfaringer på selve sitet eller nogle gange endda på det åbne internet på fora som eksempelvis Reddit

Historien har nemlig vist, at sites på det mørke net kan være hamrende utroværdige og snyde brugeren, så det driver. Selv store salgsboder med en samling af mange sælgere – kaldet ’markeder’ med navne som AlphaBay, Dream Market og Flugsvamp – kan forsvinde fra den ene dag til den anden i såkaldte ’exit scams’.

»Vi har blandt andet set store markeder som Evolution Marketplace, der pludselig lukker ned med alle folks penge. Eller sælgere, der løber med kundernes bitcoins, som man handler med på kryptomarkederne. Det er også sket, at politiet lukker et stort marked som Silk Road, fordi de har fundet bagmanden.«

»Det kan også være, du ender med at købe kreditkort uden nogen værdi overhovedet, fordi de er for gamle. Eksemplerne viser, at man som privatperson ganske vist kan handle uden for ordensmagtens opmærksomhed, men man er stadig udsat på det mørke net,« siger Jakob Demant.

Rigtig meget snyd og hustlen på det mørke net

Ifølge Rasmus Munksgaard er der ikke voldsomt meget snyd på lige præcis kryptomarkederne, hvor det mest er små sælgere, der sælger til små købere – og de råber højt i anmeldelserne, hvis de ikke får det, de betaler for.

Let adgang til Dark Web

Hvis du vil på det mørke net, kræver det i bund og grund kun, at du downloader Tor-browseren, som lader dig navigere rundt via The Onion Router. Den navigerer gennem en lang række punkter, der gør det så godt som umuligt at spore dig.

Tor tillader også skjulte servere, så man ikke aner, hvor de fysisk står henne i verden.

Tor er navnet på software i Tor Browser Bundle. Det er udviklet af en blanding af offentlige (U.S. Navy) og private midler fra bl.a. fonde. Tor bliver især brugt i lande med undertrykkelse og af kriminelle.

Det betyder, at svindlere hurtigt går nedenom og hjem.

Men mange brugere bliver nok overraskede over mængden af uærlighed generelt på det mørke net, vurderer Rasmus Munksgaard.

»Der er rigtigt meget snyd og hustlen, som nok hænger sammen med urban legends. Folk tror, de kommer ind til alt muligt og er måske lidt godtroende. Jeg har set flere spørge, om man ikke kan få indsigt i aktiekurserne, men hvorfor skulle man dog det?«

»Måske føler man, at man bliver del af noget rigtig mørkt og hemmeligt, men sådan er det ikke i virkeligheden. Sælgere er der for at tjene penge, og du kan ikke hive dem i retten eller i Forbrugerrådet. De har al incitament til at snyde dig, og det sker ret meget på det mørke net,« konstaterer Rasmus Munksgaard.

Terrorister og lejemordere holder sig væk

Af samme årsag er det mørke net ikke stedet at planlægge terrorisme eller lejemord, som man ellers ser på film og i serier.

Sites på det mørke net

I december 2013 gemte det mørke net på 5.725 hjemmesider, viser forskernes rapport.

I 2016 viste en gennemgang, at det mørke net huser 5.000-11.000 hjemmesider. Ifølge Rasmus Munksgaard er det »ikke så mange«. Kryptomarkeder kommer og går, men tallet ligger til enhver tid nogenlunde stabilt på over 20.

Ikke alt på det mørke net er dårligt eller kriminelt. Der er også sites for eksempelvis Facebook og Greenpeace, ligesom en række medier er til stede for at invitere folk til at komme med tip. Se en liste over denne slags sites.

»Problemet er nok, at folk generelt tit stikker af med pengene på det mørke net. Vi faldt over et ’red room’, hvor folk kunne betale for at logge ind og stemme på, hvordan torturudøvere skulle behandle en terrorist fra IS. Da så folk kom på, fik de at vide, at siden ikke eksisterede mere,« fortæller Rasmus Munksgaard.

Rasmus Munksgaard har undervejs også oplevet at være ved at tro på endelig at have fundet en lejemorder, indtil det igen viste sig at være ren fup.

Tilsvarende har forskerne intet tegn fundet på, at der skulle blive planlagt terror på det mørke net.

»To nyere studier har fundet, at terror ikke rigtigt eksisterer i de skjulte netværk. Jeg tror, grunden er, at det er væsentligt lettere at tilgå andre steder på nettet. IS har for eksempel profiler på Twitter,« siger Rasmus Munksgaard.

Det mørke net tiltaler mænd i 20'erne

Forskernes rapport med mange flere konklusioner og forklaringer bliver snart tilgængelig på nettet.

Rapporten 'Kryptomarkeder i en dansk og skandinavisk kontekst' viser blandt andet, at kryptomarkeder typisk fungerer ret lokalt. Eksempelvis handler nordmænd helst norsk.

Ret lille kreditkortsvindel

Forskerne har i deres rapport fokuseret på narkohandel og svindel med stjålne kreditkort. Svindlen udgør blot tre procent af omsætningen på kryptomarkederne, konkluderer forskerne.

I rapporten kan du også læse, at det typisk er mænd i 20’erne, der bevæger sig ned på kryptomarkeder, og at de gør det, blandt andet fordi både købere og sælgere får mere ud af handlen, og fordi der er mindre risiko for vold.

Forskningen er udført med støtte fra Justitsministeriet. Næste skridt kan blive at se nærmere på, om folk rykker videre til andre netværk, når de først har stiftet bekendtskab med det mørke net.

Du kan læse mere om det mørke net i artiklen Hvad er det 'mørke' internet, og hvordan fungerer det?

Hvis du søger mere videnskabeligt arbejde om indholdet af det mørke net, kan du kigge i to videnskabelige artikler, som Rasmus Munksgaard anbefaler, enten fra 2014 eller fra 2016.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.