Kunstig intelligens: Sådan 'kopierer' computere din hjerne
Personlige assistenter, søgemaskiner, ansigtsgenkendelse og robotstøvsugere. Kunstig intelligens findes overalt i vores hverdag, men hvordan fungerer en 'digital' hjerne egentlig?
copy paste sådan kopierer computere din hjerne kunstig intelligens podcast brainstorm videnskab dk

I ugens afsnit af Brainstorm finder du også ud af, hvem der vinder en dyst i intelligens: Mennesket eller maskinen? (Illustration: Shutterstock).

I ugens afsnit af Brainstorm finder du også ud af, hvem der vinder en dyst i intelligens: Mennesket eller maskinen? (Illustration: Shutterstock).

Vi får hjælp til at stave rigtigt på vores computer eller smartphone, og intelligente personlige assistenter, som eksempelvis Siri, giver os svar på alt mellem himmel og jord.

Kunstig intelligens fylder mere og mere i vores hverdag, men hvad er det egentlig? Og hvordan er det overhovedet muligt at overføre en menneskehjernes kunnen til computere?

Dét og meget andet får du svar på i denne uges ’Brainstorm’, hvor de to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, kigger nærmere på den ’digitale’ hjerne.

LÆS OGSÅ: Hvad er kunstig intelligens egentlig?

Hvad er 'Brainstorm'?

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer på mandage i hele 2019.

Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Hvad har computere med hjernen at gøre?

Kunstig intelligens handler om at få maskiner - computere - til at 'tænke' som os mennesker.

Når man gerne vil have en computer til at gøre ting, som vi mennesker normalt gør, giver det selvfølgelig også mening, at man programmerer med inspiration fra mennesket.

I dette tilfælde: Hjernen.

Man kan altså ikke skabe en 'digital' hjerne, hvis ikke man ved, hvordan menneskehjernen oplever og behandler information.

I denne uges 'Brainstorm' kan du derfor blive klogere på, hvordan forskerne laver kunstige neurale netværk, der minder om vores egen hjerne.

LÆS OGSÅ: Kunstig intelligens: Bliver mennesker overflødige?

Hvordan 'tænker' en computer?

Matematik.

Det er det korte svar.

Matematiske modeller hjælper computeren med at regne sig frem til et resultat, ligesom når vi mennesker tænker os frem til noget. For eksempel når vi spiller skak og overvejer, om dronningen bør rykkes frem, eller det er bedre at rykke kongen ét felt mod venstre.

I computeren foregår det sådan, at algoritmer - der er en slags 'formel' til at løse et bestemt problem - vægter de signaler, som computeren modtager, og derefter udløser en 'aktiveringsfunktion'.

Denne aktiveringsfunktion fortæller computeren, hvad den skal gøre, baseret på de informationer (data), den har til rådighed.

Det er altså matematik, der gør det muligt for computere at 'tænke' ligesom os mennesker.

LÆS OGSÅ: Computerspil kan gøre kunstig intelligens mere menneskelig

Lyt med - og bliv klogere

Hvis det hele fortsat er en lille smule abstrakt, så skynd dig at lytte med på denne uges hjernepodcast.

Ole Winther, der er professor på DTU COMPUTE, fortæller meget mere om, hvordan man bygger en digital version af menneskelig intelligens.

Og Kasper Støy, der er professor på ITU, gør dig klogere på, hvor intelligent den 'digitale' hjerne er, når det kommer til logisk, sproglig og social intelligens.

Sidst, men ikke mindst får du svar på, hvem der vinder Brainstorms intelligens-battle: Mennesket eller maskinen?

LÆS OGSÅ: Hjerneforsker: Empatisk teknologi kan i fremtiden afsløre vores følelser

LÆS OGSÅ: Sådan ser en digital hjerne ud

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk