Inden sit planlagte selvmord knipsede rumsonden Cassini en billedserie af noget af det det sidste, den så.
Det var ikke andet end 2 dage før endt mission, da rumsonden tog 80 billeder af Saturn over et tidsrum på godt 2 timer, ifølge en pressemeddelelse fra NASA, hvorefter fartøjet selvdestruede som planlagt 15. september 2017.
Cassinis sidste billeder er blevet sammensat til en virkelighedstro mosaik, der viser mange tusind kilometer rum-udsigt over Saturn og dens ringe, og er prikken over i'et for Cassini's betydningsfulde bidrag til NASA's billedkatalog.
Den ubemandede rummission Cassini-Huygens blev sendt afsted fra Jorden i 1997 og ankom til Saturn i 2004.
Cassini var det fjerde rumfartøj i historien, som besøgte Saturn, og det hidtil første rumfartøj, som gik i kredsløb om planeten.
Kæmpeportræt skabt af 42 Cassini-billeder
Billederne er taget med Cassini's to kameraer i panorama-format.
Serien består af i alt 80 billeder, hvoraf kun de 42 af dem blev brugt til at skabe mosaikken.
Det foregik sådan her:
- Cassinis kameaer var udstyret med både røde, grønne og blå såkaldte 'spektralfiltre' til at tage billederne.
- 42 af de farvefiltrerede billeder fra billedserien blev kombineret på en måde, som tilsammen giver et naturligt farveudtryk på det endelige mosaik-billede.
- Én pixel på mosaik-billedet svarer til 67 kilometer i virkeligheden.
- Cassini befinder sig på fotografiets tidspunkt i en aftand af omkring 1,1 millioner kilometer fra Saturn.
- Rumsondens position svarer til 15 grader over ringenes plan med en fasevinkel på 138 grader. Fasevinklen vil sige den vinkel, som rumsondens placering danner sammen med aksen mellem Solens og Saturns placering.
Over and out
To dage efter, billedserien var i hus, afsluttede Cassini sin lange rejse omkring Saturn ved et dramatisk dyk ind i planetens atmosfære.
Cassini-missionen, som i alt varede 13 år, er et samarbejde mellem det amerikanske rumagentur, NASA, det europæiske rumagentur, ESA og det italienske rumagentur, ISA.
Missionen har bidraget med bjerge af data, som blandt andet ifølge en tidligere artikel på Videnskab.dk »har rystet vores syn på, hvor der skal ledes efter potentielt liv uden for Jorden«.