Hvorfor klør nogle myggestik i ugevis?
Myggen er et gådefuldt væsen: Hvorfor klør nogle myggestik i flere måneder? Hvordan kan myggen stikke med sin bløde snabel? Vi søger svar.
Myggestik hvorfor kløe klør lang tid uger

Argh! Nogle myggestik vil bare ikke holde op med at klø, selvom der går flere uger, efter at man er blevet stukket. Et mysterium, som vi søger et svar på. (Foto: Shutterstock)

Argh! Nogle myggestik vil bare ikke holde op med at klø, selvom der går flere uger, efter at man er blevet stukket. Et mysterium, som vi søger et svar på. (Foto: Shutterstock)

Når sommervejret er fugtigt, kommer der mange myg. De små bæster lægger deres æg i vandpytter og er pludselig over det hele.

Måske er det derfor, vores læsere har sendt en sværm af mygge-spørgsmål til Spørg Videnskaben.

I en tidligere artikel 'Hvorfor stikker myg bestemte mennesker?' fik Spørg Videnskaben hjælp til at besvare nogle af spørgsmålene fra Karl-Martin Vagn Jensen, forskningsleder ved Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Han hjælper os nu igen, for myg er nogle gådefulde væsner, der bliver ved med at vække undren. En undren kommer for eksempel fra vores læser Ulla Høj Jensen:

»Hvordan kan det være, at når en myg stikker min mand, får han et lille mærke der forsvinder igen i løbet af et par timer, når jeg får meget store hævninger og har ’fornøjelse’ af dem, sommetider i ugevis?« skriver Ulla Høj Jensen til Spørg Videnskaben.

Allergiske reaktioner er forskellige

Det lyder jo mærkeligt. Men heldigvis har Karl-Martin Vagn Jensen et godt bud på en forklaring.

»Når myggen stikker, spytter den, før den fører sin klinge ind. Der er et anti-koaguleringsmiddel i spyttet, som forhindrer såret i at lukke sig. Det er det middel, der får stikket til at hæve og klø.«

»Nogle mennesker får stærke allergiske reaktioner af spyttet, andres reaktioner er mindre. Det kan være en forklaring,« siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Hvorfor klør nogle stik i lang tid?

Andre læsere spekulerer på, hvorfor deres myggestik bliver ved med at klø i meget lang tid.

»Hvorfor klør nogle myggestik i flere måneder?« spørger Gitte Ettrup og gætter selv på et svar:

»Er der anderledes myg i Italien for eksempel?«

Myggestik klør efter myggens nationalitet

Karl-Martin Vagn Jensen fortæller, at der er andre myg i andre lande.

»Det kan sagtens være tilfældet, at myg fra andre steder giver andre reaktioner. Alt efter art er der stor variation i hvad og hvor meget, de sprøjter ind,« siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Men han har også en anden forklaring:

»Der kan være tilfælde, hvor man slet ikke er blevet stukket af myg. Det kan være, at et helt andet væsen er på spil – for eksempel en ’regnklæge’. Den, som mange fejlagtigt kalder ’hestebremse’.«

»Når de sniger sig til at bide, kan biddet blive ved med at klø i meget lang tid,« fortæller Karl-Martin Vagn Jensen.

Myg stikker ikke – de skærer

En anden læser spekulerer på, hvordan myggen i det hele taget kan trænge igennem huden, når den skal suge blod.

»Når jeg har klasket en myg og mærket brodden, så er den bøjelig/fleksibel - så hvordan kan den trænge gennem menneskehuden?« spørger Martin Samuel Nielsen.

Overraskende nok fortæller Karl-Martin Vagn Jensen, at myg slet ikke stikker. De skærer.

»Det yderste af snablen bliver skubbet op, og så har de en indvendig klinge, som de kan skære et meget fint hul med.«

»Klingen er simpelthen så afsindigt tynd, at den kan trænge igennem huden uden problemer. Og så kan myggen stikke snablen ned i hullet bagefter,« forklarer Karl-Martin Vagn Jensen.

Tak for de gode spørgsmål

Spørg Videnskaben siger mange tak for alle de gode mygge-spørgsmål. Vi sender Martin Nielsen, Ulla Høj Jensen og Gitte Ettrup en blodrød t-shirt. Og vi takker Karl-Martin Vagn Jensen for de gode svar.

Går du også og spekulerer på noget, kan du sende dit spørgsmål til sv@videnskab.dk.

Eller du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk