Er sex-orgasmer sundere end onani?
Sex er sundt. Det har forskere allerede slået fast. Men hvad hvis man ikke får sex? Bliver man så snydt for aktens sidegevinster, eller kan man klare det på egen hånd?
sex orgasmer sundere end onani

Sex har en række helbredsmæssige sidegevinster, såsom styrket immunforsvar, bedre søvn og mindre risiko for prostatakræft hos mænd. Men hvis man ikke har sex, går man så helt glip af aktens underværker, eller kan man bare have sex med sig selv? (Foto: Shutterstock)

Sex har en række helbredsmæssige sidegevinster, såsom styrket immunforsvar, bedre søvn og mindre risiko for prostatakræft hos mænd. Men hvis man ikke har sex, går man så helt glip af aktens underværker, eller kan man bare have sex med sig selv? (Foto: Shutterstock)

Bedre søvn, styrket immunforsvar og mindre risiko for prostatakræft. Sex er ikke kun for sjov, men har mange positive sidegevinster

Men hvad med de mennesker, som ikke er så aktive på lagnerne? Går de helt glip af samlejets fordele, har vores læser Olaf Witmeur spurgt videnskaben om:

»Hvis sexlivet er sundt, så er det jo trist for alle dem, der ikke har en partner, men kan de så ikke onanere/masturbere i stedet? For orgasmen giver vel de samme fysiologiske og enzymatiske/hormonelle påvirkninger, når der ses bort fra den manglende rent fysiske træning af samlejebevægelserne og den manglende psykiske samværspåvirkning?« skriver han i en mail til Spørg Videnskaben.

Før vi finder ud af, om der er godt nyt til de fingernemme, skal vi tættere på, hvad en orgasme egentlig er.

Vi føler os i live, når vi får en orgasme

Udover at give ekstremt fysisk velbehag har orgasmen det åbenlyse formål at få dyr og mennesker til at have samleje.

Når mænd og kvinder får orgasme, trækker bækkenbundsmuskulaturen sig sammen, men faktisk foregår en stor del af orgasmen i hjernen. Der er nemlig aktivitet i mere end 30 forskellige regioner af hjernen, når vi er seksuelt ophidsede.

Samtidig udskiller hjernen stoffet dopamin, som får os til at føle os lykkelige og opstemte. Også kærlighedshormonet oxytocin udskilles under orgasmen og gør os blandt andet bedre i stand til at knytte bånd med en partner. Det kan du læse mere om i artiklen ‘Hvad sker der i kroppen under en orgasme?’ 

Men selvom man ikke har en partner at formere sig med eller knytte bånd til, er det ikke ensbetydende med, at orgasmer er ligegyldige, fortæller klinisk lektor i sexologi Astrid Ditte Højgaard. Det kan nemlig også sagtens give mening at få orgasmer alene.

»Det er med til at gøre, at man føler, at kroppen fungerer - at den er i stand til at svare på nogle impulser og signaler, den får. Så på den måde er det med til at gøre, at man føler sig i live, og at man er et helt menneske,« siger Astrid Ditte Højgaard, som er ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital og klinisk lektor på Sexologisk Klinik på Aalborg Universitet.

LÆS OGSÅ: Er det farligt ikke at få sex?

Dyr får også orgasme

Det er ikke kun mennesket, som får orgasme.

Faktisk kan alle primater også få orgasme.

Samtidig er onani heller ikke forbeholdt mennesker. Eksempelvis tilfredsstiller Makak-aber og bonoboer også sig selv med det formål at få en orgasme. Det kan du læse mere om her.

Udløsning er vigtig for mænds sundhed

Orgasmen er ikke alene rar. Den har også nogle klare sundhedsmæssige fordele, uanset om den tilkæmpes i fællesskab eller på egen hånd, fortæller Astrid Ditte Højgaard.

»Der er noget, der tyder på, at for mænds vedkommende er det godt at få tømt sin prostatakirtel af og til for at forebygge prostatakræft, og det gør man, hvis man får udløsning. Dette har været vist i et studie, hvor man har fulgt 32.000 mænd i 18 år. Gruppen af mænd med hyppig sædudtømmelse gennem årene havde markant færre tilfælde af prostatakræft. Og sædkvaliteten bliver også bedre, hvis man af og til har udløsning,« siger Astrid Ditte Højgaard.

Mænds helbred kan altså være direkte afhængig af en udløsning, men også for kvinder har orgasmen værdi:

»Det er livskvalitetsmæssigt afsindigt væsentligt at få orgasme,« siger Astrid Ditte Højgaard.

LÆS OGSÅ: 10 ting, du ikke vidste om orgasme

Onani er sundt

Derfor er det heller ikke en helt dum idé at onanere sig til en orgasme, hvis der ikke umiddelbart er en partner i sigte, fortæller professor og læge Christian Graugaard:

»At opleve lyst, velbehag og forløsning i forbindelse med en orgasme er altid ‘sundt’ i den forstand, at det øger vores trivsel, gør os i godt humør og kan styrke vores samlede livskvalitet. Hvad angår den rent biologiske side af sagen, er dokumentationen mere sparsom.«

»For ganske vist ved vi, at der under en orgasme frigøres en række signalstoffer, som kan virke smertestillende og let euforiserende og desuden fremmer vores evne til at knytte følelsesmæssige bånd til andre mennesker - men vi ved faktisk meget lidt om de nærmere fysiologiske mekanismer,« siger Christian Graugaard, som arbejder ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet og uddyber:

sex orgasmer sundere end onani

Selvom orgasmen rent fysiologisk formentlig er helt ens, om den fås alene eller sammen med andre, giver orgasme under et samleje fremfor på egen hånd muligvis flere fordele. Alligevel er det ikke en dum idé at onanere sig til en orgasme, hvis der ikke umiddelbart er en partner i sigte - udløsning er nemlig sundt. (Foto: Shutterstock)

 

»Nogle videnskabelige studier har peget på orgasmens gunstige effekt på immunforsvaret. Men der er lang vej igen, før vi med sikkerhed kan udtale os om sammenhængen mellem orgasmer og fysisk sundhed,« siger Christian Graugaard.

Ikke desto mindre er det at have sex - med sig selv eller en partner - i sig selv et sundhedstegn, fortæller Astrid Ditte Højgaard:

»Det at have sex er i det hele taget et udtryk for, at man har et overskud. Det er i sig selv et sundhedsparameter, at man kan have sex, og for en mands vedkommende er det også et sundhedsparameter, at han kan få rejsning,« siger Astrid Ditte Højgaard.

LÆS OGSÅ: Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

...Men sex er formentlig sundere end onani

Orgasmen er altså god for både hold og soloryttere. Alligevel kan der være fordele ved at få orgasme under samleje i stedet for ved onani, fortæller begge forskere.

»Jo mere tid, man bruger på det, og jo mere seksuel spænding, man bygger op, desto større er forløsningen. De fleste, som dyrker sex med sig selv, gør det egentlig ret effektivt. Derfor vil det for de flestes vedkommende være en mindre tilfredsstillende orgasme,« siger Astrid Ditte Højgaard.

Selvom orgasmen rent fysiologisk formentlig er helt ens, om den fås alene eller sammen med andre, er der muligvis bonuspoint at hente, hvis man får orgasme under et samleje fremfor på egen hånd, fortæller Christian Graugaard:

»Man kan ikke udelukke, at der er nogle ekstra sundhedsgevinster ved at være i intim kontakt med et andet menneske. Alene hud- og slimhindekontakten frigiver formentlig en række hormonlignende stoffer, for eksempel oxytocin, som så at sige skal lægges oven i selve orgasmerefleksen,« siger Christian Graugaard. 

»Dertil kommer, at et vellykket seksuelt møde kan styrke parforholdet, hvilket igen kan øge parternes livsglæde og evne til at håndtere livets op- og nedture.«

LÆS OGSÅ: Regelmæssig sex er godt for dit psykiske helbred

Sex er altså sundt, uanset om vi har det med hinanden eller med os selv.

Vi sender en tak til forskerne for den opmuntrende melding og en T-shirt til Olaf Witmeur som tak for et spørgsmål, der i hvert fald pirrede vores nysgerrighed.

Brænder du inde med et spørgsmål, som du vil have forløsning på, kan du sende det til sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Snorker mænd mindre efter sex?

LÆS OGSÅ: Så mange kalorier forbrænder du ved sex

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk