Er der noget sundt ved at drikke cola?
For meget cola kan gøre os fede og øge risikoen for sukkersyge. Men er der overhovedet ikke noget positivt ved at drikke den populære sodavand?

Cola og sodavand bliver ofte kritiseret for det høje sukkerindhold. Men er der overhovedet ikke noget sundt i de lækre dråber, spørger en af vores læsere.
(Foto: Shutterstock)

Cola og sodavand bliver ofte kritiseret for det høje sukkerindhold. Men er der overhovedet ikke noget sundt i de lækre dråber, spørger en af vores læsere. (Foto: Shutterstock)

Cola er en populær sodavand, der drikkes i store mængder over hele verden. Som du sikkert ved, er det samtidig så uheldigt, at den sukkerrige læskedrik øger risikoen for at gøre os fede og syge, hvis vi drikker den i for store mængder.

Men er der ikke noget positivt ved at drikke cola, spørger en af vores læsere?

»Jeg har på det sidste gået og tænkt på, om der ikke er nogle positive effekter ved at drikke cola. Det er en af verdens mest populære drikke, og man hører altid om, at det er dårligt for tænderne og vægten på grund af kulsyren og sukkerindholdet, men hvad med cola-nøddeekstraktet? Har det ikke nogle positive virkninger eller bare nogle virkninger i det hele taget? Der må være nogle undersøgelser omkring dette,« spørger Jesper Bredvig Nielsen i en mail til Spørg Videnskaben.

Intet godt for helbredet

Vi har både godt og dårligt nyt til vores cola-elskende læsere. For at starte med de dårlige nyheder først, så har cola som drik ikke nogen positiv effekt på vores sundhed, mener to eksperter i ernæring og fødevarer.

»Der er absolut intet sundt ved at drikke cola. Der er ingen undersøgelser, der har påvist nogle sunde egenskaber ved det,« siger Bjørn Richelsen, overlæge og professor på Medicinsk Endokrinologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital. Han har selv forsket i sodavands effekt på helbredet og har vist, at sukkersødet sodavand faktisk gør os mere sultne og samtidig øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

LÆS OGSÅ: Feder light-sodavand mindre end sodavand med sukker?

Selvom opskrifterne bag de kendte cola-produkter er hemmelige, så mener heller ikke professor i ernæring Inge Tetens, at der er meget godt at komme efter.

»Det er jo en forretningshemmelighed, hvordan Coca-Cola og andre laver deres coladrikke. Men som udgangspunkt er der ikke noget positivt ved at drikke cola. Faktisk burde vi danskere drikke mindre af det,« siger Inge Tetens, professor på Afdelingen for Ernæring ved Danmarks Tekniske Universitet. Hun har været med til at udforme De Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2013, som de officielle danske kostråd bygger på.

Heller ikke Coca-Cola selv mener, at der er noget sundt ved at drikke deres drik.

Fakta

Fødevarestyrelsen advarer gravide mod at indtage mere end 300 milligram koffein om dagen. Det svarer cirka til det, der findes i tre liter cola eller en tredjedel liter kaffe. Ellers er der tendens til at føde børn, der vejer for lidt. Andre voksne skal helst holde sig under 400 milligram om dagen, da det ellers kan øge niveauet af stresshormon og give hjertebanken. Kilde: Fødevarestyrelsen

»Vi vil aldrig hævde, at der var noget positivt for helbredet ved at drikke Coca-Cola. Hvis der var undersøgelser, der viste det, så skulle vi nok have fremhævet det. Det er en drik, der først og fremmest skal bruges til nydelse,« siger Michael Bonde-Nielsen, kommunikationsdirektør hos Coca-Colas nordiske og baltiske afdeling.

Michael Bonde-Nielsen vil i øvrigt ikke afsløre, om firmaet bruger colanøddeekstrakt.

»Vores opskrift er hemmelig, så jeg kan ikke afsløre, hvad der er i. Men jeg kan til gengæld afsløre, at de syv hemmelige ingredienser, der giver vores smag, kommer fra naturlige råvarer,« siger Michael Bonde-Nielsen.

LÆS OGSÅ: Derfor ændrede Coca Cola sin legendariske opskrift

Cola kan i princippet være positivt

Forskere og verdens største sodavandsproducent er altså enige i, at cola umiddelbart ikke har nogen positiv effekt på vores krop. Men der kan måske alligevel et tidspunkt, hvor en cola kan være okay, konstaterer Jens Adler-Nissen, professor på Afdeling for Fødevareindustriel Forskning ved Danmarks Tekniske Universitet.

»Stoffer bliver først skadelige og giftige for os, når vi indtager dem i tilstrækkeligt store mængder. Sådan er det med alt, lige fra giftstoffer til lægemidler og sukker,« siger Jens Adler-Nissen og fortsætter:

»Derfor er det også et spørgsmål om mængden af cola, man drikker, og hvad man ellers indtager i løbet af dagen, der afgør, om det har negative effekter eller ej. Hvis man nu er i ørkenen og er ved at gå sukkerkold og mangler væske, så kan et glas cola være positivt, da det giver energi til cellerne. Men i vores dagligdag, hvor vi sjældent mangler energi og væske, og vi samtidig kan få det fra andre mere nærende kilder, så er der umiddelbart intet positivt ved at drikke cola.«

Jens Adler-Nissen får opbakning af Inge Tetens:

»Det er ikke umiddelbart et problem at drikke lidt cola, hvis man er ved at gå sukkerkold. Men så kan man jo ligeså godt spise eller drikke noget andet mere nærende som frugtjuice,« siger hun.

Stoffer bliver først skadelige og giftige for os, når vi indtager dem i tilstrækkeligt store mængder. Sådan er det med alt, lige fra giftstoffer til lægemidler og sukker.

Professor Jens Adler-Nissen

Derudover kender de fleste det gamle råd om, at cola hjælper mod dårlig mave.

Mineraler og koffein i cola

En søgning på cola i Fødevaredatabanken, som er styret af DTU Fødevareinstituttet, viser, at der faktisk er lidt mineraler at hente i 100 gram cola, blandt andet fosfor, natrium og calcium.

»Ja, cola-sodavand indeholder da lidt mineraler, men det er jo mineraler, man får rigeligt af fra mange andre sundere fødevarer. Koffeinen i cola har muligvis positive effekter i små mængder, men det kan have negative virkninger i for store mængder,« siger Inge Tetens.

Tidligere forskning har vist, at 200 milligram koffein hjælper på indlæringen. Til gengæld kræver det to liter af sodavanden, og så følger der mange andre negative effekter med indtaget.

Der er altså ikke meget positivt for kroppen ved at drikke cola. Så hvis du vil drikke cola - så sørg for i det mindste at nyde den!

Tak for spørgsmål og svar

Vi takker de tre forskere for deres ekspertise og håber, at Jesper Bredvig Nielsen fik slukket sin tørst efter et svar. Vi kvitterer som sædvanlig med en flot Videnskab.dk T-shirt.

Hvis du selv skulle have et spørgsmål, der trænger sig på igen og igen, og som du ønsker videnskabens hjælp til at besvare, så skriv det endelig i en mail til sv@videnskab.dk.

Hvis du i øjeblikket ikke har et spørgsmål på sinde, men alligevel ønsker dig en Spørg Videnskaben T-shirt, så kan du købe den her.

Du kan også købe vores nyeste bog med 77 af de bedste spørgsmål og svar: 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' eller vores populære bestseller: 'Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?'

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk