For første gang fanger NASAs Marsrobot, Curiosity-roveren, tydelige solstråler på den røde planet.
Det usædvanlige syn af klare solstråler, som fandt vej gennem huller i skylagene over Mars, har Marsrobotten knipset billeder af i forbindelse med en række undersøgelser om skyskumring på planeten.
Undersøgelserne åbner for et nært kig på skyernes strukturer, på temperaturer, vinde og atmosfæren på Mars.
De fleste skyer over Mars er sammensat af partikler af ‘vandis’ og svæver normalt tæt på den røde, kolde planet. Men det er ikke tilfældet på billederne med solstråler, som NASAs Marsrobot fangede i starten af februar.
Her ser skyerne, ifølge NASA, ud til at svæve højere oppe, hvor der er særlig koldt. Og dét er sandsynligvis grunden til, at det sjældne fænomen viste sig for Curiosity-roveren, vurderer NASA.

De sjældne solstråler, også kendt som crepuskulære stråler, er mere hvide i farven, end vi oplever dem, når de skinner ned på Jorden. Og også solopgange og solnedgange på Mars er anderledes blålige i farven, end de gullige og rødlige, vi nyder fra Jorden.
Det skyldes, at atmosfæren er tyndere omkring Mars, hvilket gør, at solstrålerne ikke spredes så meget, som vi oplever på Jorden.
Observationerne fra Curiosity-roveren giver forskere komplekse, men vigtige informationer, som kan bruges til at forstå vejret på Mars bedre.