1.000 håbefulde besøgende var 2. juli valfartet til La Silla Observatoriet, der ligger i den chilenske del af Atacamaørkenen 2.600 meter over havets overflade.
Beliggende langt fra kilder til lysforurening er det et af de steder på Jorden, hvor nattehimlen bliver mørkest.
For første gang i over 400 år var det muligt at se en total solformørkelse fra dette punkt – et fænomen, der opstår, når Solen, Månen og Jorden står på perfekt linje.
Når Månen bevæger sig ind mellem Solen og Jorden, kastes Månens skygge ned på Jorden, hvilket kan ses på nedenstående satellitbillede, der har fået international opmærksomhed, fordi en orkan også optræder nord for skyggen.

Står man på Jorden midt i Månens skygge, vil man under en total solformørkelse se, at Månen dækker helt for Solen, så kun Solens yderste atmosfære, koronaen, er synlig. Det var 2. juli tilfældet for folk, der befandt sig i dele af Chile og Argentina.
De 1.000 gæster i Chiles bjerglandskab var inviteret af European Southern Observatory (ESO), der driver de store teleskoper på stedet, og ifølge en pressemeddelelse fra ESO fik de et perfekt syn af solformørkelsen på den skyfri himmel.
Det tog i alt lidt over to timer for Månen at passere Solen på himlen, og i knap to minutter var formørkelsen total, så eftermiddagen pludselig blev til nat – og til dag igen et øjeblik efter.
Se hele begivenheden i ‘hurtig gengivelse’ i videoen herunder – og ESO’s bedste billeder i galleriet foroven.
Du kan læse meget mere om det spektakulære himmelfænomen og om den forskning, der blev udført, mens solformørkelsen stod på, i artiklen ‘Solformørkelse: Sydamerika går i sort, og forskere står klar til at teste Einsteins teori‘.
LÆS OGSÅ: Blær dig med 5 videnskabelige facts om solformørkelsen
LÆS OGSÅ: Her kan du se de næste totale solformørkelser