James Webb-teleskopet har endnu en gang bidraget til et opsigtsvækkende fund.
Det amerikanske teleskop, der med sine enorme kameraer kan se helt tilbage til universets tidligste stadier, har nemlig fundet det hidtil ældste sorte hul.
Det skriver Live Science.
Det sorte hul, der har en masse 10 millioner gange tungere end Solen, blev fundet i en babygalakse 570 millioner år efter universet begyndte, fortæller forskerne bag det nye studie.
Forskerne regner med, at det enorme sorte hul kun er et blandt mange, som blev til i ‘det kosmiske daggry’ – en periode, der begyndte omkring 100 millioner år efter Big Bang.
»Det her er det første sorte hul, vi har fundet i denne periode, men der burde være mange af dem,« fortæller Rebecca Larson, der er ph.d. i astrofysik ved University of Texas at Austin i USA, til Live Science.
»Vi er først ved at komme i gang med at studere denne periode i kosmos historie med James Webb-teleskopet, og jeg er spændt på, at vi finder flere af dem.«
Studiet bag den nye opdagelse er endnu ikke blevet publiceret i et videnskabeligt tidsskrift og dermed ikke blevet bedømt af uafhængige fagfæller.
mhj