De fleste af universets store stjernesystemer, galakserne, huser et supertungt sort hul i deres center. De sorte huller er normalt flere millioner gange tungere end Solen.
I de senere år har astronomer bemærket en sammenhæng mellem de sorte hullers masse (hvor tunge de er) og egenskaberne for stjernerne i den inderste centrale del af galaksen – den såkaldte bule.
Jo tungere det sorte hul er, desto flere stjerner er der i bulen, og de bevæger sig i gennemsnit hurtigere end andre stjerner.
Ultrahurtig udstrømning af materiale
Nu har observationer lavet med det europæiske rumbaserede røntgenobservatorium, XMM-Newton, ført forskerne på sporet af en mekanisme, der kan forklare denne sammenhæng.
Ved hjælp af XMM-Newton har forskere studeret 42 aktive galakser, hvor supertunge sorte huller i galaksernes centre skaber voldsom aktivitet.
I 40 procent af galakserne har forskerne opdaget en ultrahurtig udstrømning af materiale (på engelsk: ultra-fast outflow eller UFO). Disse ‘UFO’er’ kan ifølge forskerne forklare, at bulerne er mere stjernerige, og at stjernerne i gennemsnit bevæger sig hurtigere.
Supertunge sorte huller har længe været kendt for at skabe meget energirige jetstråler, der skyder ud fra området omkring det sorte hul. Disse jetstråler er imidlertid meget tynde og afleverer det meste af deres enorme energi uden for galakserne.