Når en tung stjerne dør, sker det med et stort brag. Den ender sine dage som en supernova, der i et kort tidsrum kan blive lige så lysstærk som en hel galakse med mange hundrede milliarder stjerner.
Ved eksplosionen kastes store dele af stjernen ud i rummet med enorme hastigheder. Det udkastede materiale udbreder sig som en skal, der efterhånden bremses ned ved sammenstødet med stoffet mellem stjernerne. Ved dette sammenstød chokopvarmes stoffet hvorefter det atter afkøles.
Denne proces får de forskellige stoffer til at gløde med karakteristiske farver. Resultatet er en såkaldt supernovarest.
Stjerneeksplosion kunne ses for tusinder af år siden
Billedet her viser supernovaresten Puppis A, der ligger i det sydlige stjernebillede Puppis (Agterskibet). Billedet er en kombination af optagelser i infrarødt lys lavet af NASA’s WISE-satellit.
Astronomerne mener, at denne stjerneeksplosion kunne ses her fra Jorden for omkring 3.700 år siden. WISE’s billede af Puppis A viser de omkringliggende skyer af gas og støv, der gløder i infrarødt lys, fordi de er blevet opvarmet af chokbølgerne fra supernovaen.
Resten af den eksploderede stjerne er en ultrakompakt neutronstjerne, der farer gennem rummet med næsten fem millioner km i timen. Astronomerne kalder neutronstjernen for den ”kosmiske kanonkugle”.