Ved hjælp af tusindvis af billeder fra rumteleskopet Hubble har astronomer hos NASA skabt ét utrolig skarpt og fascinerende billede af Andromedagalaksen, der er Mælkevejens nærmeste lignende nabo.
Det 100.000 pixels bredde billede antyder, at galaksen var involveret i en kæmpe kollision med en anden galakse for omkring to milliarder år siden, skriver Nature.com.
»Mosaikken, der dækker omkring en fjerdedel af Andromedagalaksen, giver antydninger af en bølge af stjernefødsler, som kan være blevet skabt af den enorme kollision,« siger Benjamin Williams, professor ved University of Washington i Seattle, til Nature.com.
Projektet PHAT (Panchomatic Hubble Andromeda Treasury) har brugt alle Hubbles tre kameraer og sammenlagt 7.398 ultraviolette, synligt lys- og infrarøde billeder, taget mellem juli 2010 og oktober 2013, til at fremstille billedet.
Se en større version af billedet ved at klikke på det øverst i artiklen.
Kan gøre os klogere på Mælkevejen
Indtil nu har forskere oftest undersøgt de to dværggalakser ‘De Magellanske Skyer’ for at opnå viden om stjerners fødsel og udvikling.
Men disse galakser minder langt fra lige så meget om Mælkevejen, som det er tilfældet med Andromedagalaksen.
»Disse galakser (De Magellanske Skyer, red.) er slet ikke så store som Mælkevejen, og de fleste af deres stjerner har en anden sammensætning. Derimod minder Andromedagalaksen meget om Mælkevejen,« siger Charles Conroy, professor ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Cambridge, til Nature.com.
Umuligt at skabe lignende billede af Mælkevejen
Det kan ikke lade sig gøre at fremstille et lignende billede af Mælkevejen, fortæller siger professor Julianne Dalcanton, som er en af forskerne bag PHAT, til Nature.com:
»At fremstille et lignende billede af Mælkevejen er umuligt, fordi observationer af vores egen galakse vil blive forstyrret af støv og stjerner, som skygger for hinanden.«
»Vi kan derfor, ved at studere Andromedagalaksen, opnå en masse viden om, hvordan stjerner bliver til og udvikler sig i vores egen baghave,« siger han.