Man smutter ikke bare lige ned i en rumdragt. Hos Tycho Brahe Planetarium kan de heldige få lov til at prøve en vaskeægte Sokol-rumdragt, og det er altså noget af et projekt:
Dragten vejer i sig selv 15 kg. For at komme ned i den, skal man sidde ned og nærmest skrue benene ned i den. Det kan være en ret klaustrofobisk oplevelse, især fordi dragten skal være lufttæt og derfor er meget varm at have på.
Tirsdag 2. september 2015 er det Andreas Mogensens tur til at hoppe i en uhåndterlig rumdragt – til den tid er han dog formentlig temmelig glad for dragtens lufttætte egenskaber, for det er nemlig i anledning af sin rejse til Den Internationale Rumstation, ISS, at Andreas skal iklæde sig sin dragt. Han bliver dermed den første dansker i rummet.
I videoen herover kan du se, hvordan det foregår, når man tager en rumdragt på.
Men hvad er en rumdragt egentlig – og hvorfor skal astronauterne overhovedet have den på under opsendelsen?
Hvad er en rumdragt?
Der findes forskellige typer af rumdragter. Den, du kan se i videoen, er en Sokol-rumdragt, som astronauterne har på under opsendelse til ISS, og når de kommer retur til Jorden. Det er altså ikke den type rumdragt, som man bruger under en rumvandring, hvor der er en masse andre faktorer at tage hensyn til.
Sokol-rumdragten blev introduceret i 1973 af den russiske rumfartsorganisation og bliver i dag stadig brugt på flyvninger med Soyuz-rumfartøjet. Andreas Mogensen vil altså være iført en Sokol-rumdragt under opsendelsen 2. september.
Formålet med Sokol-rumdragten er at holde astronauten i live, hvis der skulle ske pludselige trykforandringer i rumfartøjet.
Når det hele brænder på
Rumdragten er også god, hvis der skulle opstå brand i rumfartøjet. Astronauterne kan i værste tilfælde gøre deres rumdragter helt lufttætte og derefter lukke al luft ud af rumfartøjet. Ilden bliver slukket, fordi der ikke er noget ilt.
Dog er dragten ikke isolerende og beskytter ikke astronauterne mod temperaturstigninger ved en brand, og derfor skal astronauterne hurtigt vende tilbage til Jorden, hvis uheldet skulle være ude.
LÆS OGSÅ: Dansk astronaut slukker ildebrand i rumskibet
Hvad består rumdragten af?
Det inderste lag af rumdragten er lavet af gummibelagt nylon, og det yderste lag er lavet af hvidt nylonlærred.
Fødderne eller støvlerne er integreret i rumdragten, men hanskerne kan tages af. Dragten består desuden af et visir, der kan åbnes.
Nyttige instrumenter på dragten
Der er forskellige nyttige ting fordelt rundt omkring på dragten. Blandt andet en trykmåler på venstre håndled og et spejl på højre arm. Spejlet bruger man til at se bag sig, da det er umuligt at kigge bagud på grund af hjelmen.
I venstre side er der slanger, der forsyner astronauten med luft og oxygen, og i højre side er der elektriske kabler.
Alle Sokol-dragter er lavet til præcis den astronaut, der skal have den på. Således vil Andreas Mogensen bære en skræddersyet rumdragt, når han bliver sendt af sted 2. september.
Her kan du se Andreas Mogensen prøve sin Sokol-rumdragt. (Video: ESA)