Forsyningsraketten Antares nåede kun omkring 60 meter af sin rejse til Den Internationale Rumstation.
Blot seks sekunder efter opsendelsen, skete der tilsyneladende en eksplosion i rakettens motorer, hvorefter den styrtede til Jorden og blev opslugt i en enorm ildkugle.
»Der var ikke noget i lasten, der var af kritisk betydning for rumstationen, og mandskabet deroppe er ikke i fare,« siger William Gerstenmaier, der er administrator for NASA’s Human Exploration and Operations Directorate i en pressemeddelelse på NASA’s hjemmeside.
Advarer mod at opsøge ulykkesstedet
Den mislykkede opsendelse fandt sted kl. 23:22 dansk tid på den privatejede base på Wallops Island i delstaten Virginia.
Det var femte gang, at Antares skulle sendes i kredsløb, siden den blev bygget af det private firma Orbital Sciences.
Antares bar på forsyninger og forskningsudstyr, foruden det ubemandede rumfartøj Cygnus, der skulle have tilkoblet sig Den Internationale Rumstation i en højde af 420 kilometer over havets overflade.
Hverken Orbital Sciences eller NASA har udsendt meldinger om, at ulykken udgør en fare for folk i området.
Direktøren for Orbital Sciences Frank Culbertson advarer dog på grund af en helbredsrisiko uvedkommende mod at opsøge selve ulykkesstedet.
»Det er et ulykkessted, og det er en raket, der er forulykket. En raket med farlige stoffer ombord, som folk skal lade være med at lede efter eller forsøge at skaffe sig souvenirs fra,« siger Frank Culbertson ifølge dr.dk.
Kan få konsekvenser for Orbital Sciences
Det var tredje gang, at Antares skulle genforsyne Den Internationale Rumstation, og den mislykkede opsendelse kan påvirke NASA’s fremtidige samarbejde med Orbital Sciences.
Halvvejs igennem en velfungerende kontrakt med NASA på otte forsyningsmissioner, havde firmaet satset på at kunne forpligte sig til endnu flere missioner. Det skriver time.com.
Umiddelbart tager William Gerstenmaier dog Orbital Sciences i forsvar.
»Orbital har demonstreret ekstraordinære evner i sine første to missioner til stationen tidligere i år, og vi ved, at de kan gentage successen. At affyre raketter er et utroligt vanskeligt foretagende, og vi lærer fra hver succes og hvert tilbageslag,« siger han.
NASA refererer officielt til eksplosionen som et ‘mishap’, der på engelsk både kan betyde ’uheld’ og ‘mindre uheld’.