I sidste uge ankom NASA-rumteleskopet NuSTAR til Vandenberg Air Force Base i Californien for at blive gjort klar til opsendelse.
NuSTAR – Nuclear Spectroscopic Telescope ARray – vil som det første rumteleskop nogensinde være i stand til at lave skarpe billeder af meget energirig røntgenstråling.
Sendes afsted med raket fra et fly
Opsendelsen skal efter planen ske 14. marts i år – ikke fra Vandenberg-basen, men fra Kwajalein-atollen i Stillehavet.
Der bliver ikke tale om en traditionel raketopsendelse, idet NuSTAR-skal flyve ud i rummet med en Pegasus XL-raket, der ikke starter fra Jorden, men først løftes op i stor højde af et fly.
Millioner af grader varm gas
NuSTARs observationer vil på afgørende vis give os ny viden om voldsomme og energirige fænomener i universet, som eksploderende stjerner og sorte huller, der spiser løs af deres omgivelser.
Her bliver gas nemlig varmet op til millioner af grader og udsender derfor den energirige røntgenstråling, som NuSTAR er designet til at fange.
Flerlagsbelægning fra Danmark
NuSTAR er en NASA-mission, men flere forskningsinstitutioner bidrager til missionen – blandt andet Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space).
DTU Space har udviklet en særlig flerlagsbelægning, der er en helt afgørende forudsætning for, at NuSTAR kan indfange den energirige røntgenstråling fra universet.