I 2012 sendte NASA teleskopet NuSTAR i kredsløb om jorden. Teleskopet var det første, der kunne tage skarpe billeder af energirig røntgenstråling.
Fra 2012 og to år frem var teleskopet rettet mod fremmede galakser og sorte huller, men nu er det vores egen sol, som er i kikkerten.
Det flotte billede herover er bevis på, at NuSTAR også kan indsamle data om Solen. Det skriver California Institute of Technology på deres hjermmeside.
»Først tænkte jeg, at hele ideen var åndssvag«
NuSTAR-teleskopet er yderst sensitivt, og det gør det i stand til at give et bud på, om de meget små udbrud på Solen, også kaldet ‘nanoflares’, eksisterer.
Gør de det, kunne det være med til at forklare, hvorfor Solens ydre atmosfære er mange gange varmere end dens overflade. Et spørgsmål som forskere har søgt svar på i årtier.
Forskerne havde til at starte med slet ikke tænkt på at bruge NuSTAR til at studere Solen.
»Først tænkte jeg, at hele idéen var åndssvag,« siger professor Fiona Harrison fra California Institute of Technology.
»Hvorfor skulle det mest sensitive røntgenteleskop, der nogensinde er bygget, og som er designet til at se langt ud i universet, kunne se på noget i vores egen baghave?«
LÆS OGSÅ: Ny teori forklarer, hvorfor der er så varmt om Solen
Ser Solen på en helt ny måde
Til sidst blev Fiona Harrison alligevel enig med professor David Smith om at prøve idéen af.
»NuSTAR kan give os et helt unikt billede af Solen. Helt fra de dybeste dele af den til de yderste dele af atmosfæren,« siger professor David Smith, som er fysiker ved University of California.
NuSTAR kan levere disse billeder til forskerne, fordi teleskopet kun opfanger højenergi-røntgenbølger.
Solen skinner ikke så skarpt i disse røntgenbølger, og det giver altså forskerne lov til at se på Solen på en helt ny måde.