Indimellem kan man lære noget af at træde et skridt tilbage og zoome lidt ud. En ny billedserie fra NASA viser, at man også kan lære meget af at træde mange skridt tilbage og zoome meget ud.
NASAs videnskabsjournalist Adam Voiland, som beskæftiger sig med at observere Jorden fra rummet, har netop færdiggjort en fascinerende billedserie bestående af 26 billeder med bogstaver.
Bogstaverne er formet af ingen ringere end naturen selv, og tilsammen udgør de det engelske alfabet set fra rummet. Det skriver NASA Earth Observatory.
Mønstre formet af skyer og røg
Adam Voiland fik ideen til at samle den originale billedserie, da han i 2012 på et satellitbillede spottede et kæmpemæssigt V formet af røgen fra en skovbrand i Canada.
Siden har han været på en ihærdig mission, hvor NASAs satellitbilleder og astronauters fotograferinger er blevet gennemset. Der har lynhurtigt tegnet sig et billede af naturens unikke evne til selv at kreere besværlige former af blandt andet skyer og støv.
»Med hjælp fra læsere og kolleger begyndte jeg at indsamle billeder af flygtige strukturer formet af skyer, planktonopblomstringer og støvskyer, der dannede figurer, som mindede om bogstaverne,« skriver Adam Voiland på earthobservatory.nasa.gov.
Det var dog ikke alle bogstaver, der var lige nemme at spotte.
»Nogle bogstaver, som O og C, var nemme at finde. Andre, A, B og R, var utroligt besværlige at finde,« fortæller Adam Voiland.
Inspireret til at samle naturens ABC
Inden Voiland skulle præsentere den komplette serie af billedbogstaver, brugte han sin søn som testpublikum.
Her blev han inspireret til at blande det sjove med det lærerige og med sønnens hjælp fik hvert bogstav tilknyttet forskellige naturord. Eksempelvis blev der til bogstavet A knyttet ord som: Antarktis, Arktis, algeopblomstring og så videre.
Du kan se Voilands natur-ABC på earthobservatory.nasa.gov.
Eftersom ordene er på engelsk, er det desværre ikke alle, der kan oversættes til dansk med samme begyndelsesbogstav og stadig give mening. Heldigvis står det ikke til hinter for, at du stadig kan nyde de smukke billeder i galleriet ovenfor.
A: Med lidt god vilje kan et lille a i kursiv spottes her. A’et er ved Utahs Green River og står skrevet i aerosoler, som er ganske små, luftbårne partikler, der eksempelvis kan bestå af sod, støv eller dråber. (Foto: NASA Earth Observatory)
B: Det lille b er formet af Arkansas-floden i USA. Området er kendt for at tiltrække 100.000 gæs og ænder om vinteren. (Foto: NASA Earth Observatory)
C: Billedet af C’et er taget af en astronaut i 2011 og forestiller en kunstig ø i den sydlige ende af Bahrain. (Foto: NASA Earth Observatory)
D: Her ses Akimiski Island i James Bay i Canada. Fotoet er taget 9. august 2000. (Foto: NASA Earth Observatory)
E: Den 25. oktober 2009 fangede NASAs Aqua-satellit dette billede af en opblomstring af fytoplankton ud for New Zealands kyst. (Foto: NASA Earth Observatory)
F: Billedet med den falske grønne farve forestiller dale og snedækkede bjergkæder i det sydøstlige Tibet. (Foto: NASA Earth Observatory)
G: G’et er formet af Pinaki Island, som er en del af Fransk Polynesien i Stillehavet, og blev fanget af astronauter på Den Internationale Rumstation i april 2001. (Foto: NASA Earth Observatory)
H: Floder løber gennem farverige rygge i det sydvestlige Kirgisistan. (Foto: NASA Earth Observatory)
I: Billedet er af Andaman øerne i Den Bengalske Bugt. De tynde, lyse ringe omkring flere af øerne er koralrev, som blev løftet op af et massivt jordskælv nær Sumatra i 2004. (Foto: NASA Earth Observatory)
J: Den 17. juli 2015 blev dette billede fanget af Trunk Reef nær Townsville i Australien. (Foto: NASA Earth Observatory)
K: Her ser du en række gletschere, der snor sig i Sirmilik National Park i Canada. (Foto: NASA Earth Observatory)
L: Tværs ned over det nordøstlige USA har sneen samlet sig i et stort L. (Foto: NASA Earth Observatory)
M: Gletschere i Tian Shan-bjergene i det nordøstlige Kirgisistan har formet et elegant m. Sporet af brune sedimenter i midten af den øverste gletscher er en medial moræne, hvilket er et begreb, glaciologer bruger til at beskrive sediment, der ophobes i midten af sammenlagte gletschere. (Foto: NASA Earth Observatory)
N: Den 4. marts 2009 tog en satellit billedet af dette tydelige N, som er tegnet af skibes spor i Stillehavet. Emissioner fra skibene skaber små partikler, der får skyer til at forme sig. (Foto: NASA Earth Observatory)
O: I 2008 blev billedet her taget af Tenoumer-meteoritkrateret i Mauretanien. Meteoritten anslås at have ramt Jorden for mellem 10.000 og 30.000 år siden. (Foto: NASA Earth Observatory)
P: En satellit tog et billede af Mackenzie River Deltaet i Canada. Farverne fremstår falske. (Foto: NASA Earth Observatory)
Q: Lonar-krateret i Indien har en usædvanlig struktur, som kun kan dannes under et stort pres. Det peger på, at søen i sin tid blev dannet i krateret fra en stor meteorit.
(Foto: NASA Earth Observatory)
R: Den 20. januar 2015 blev dette billede taget af søen Lago Menendez i Argentina. (Foto: NASA Earth Observatory)
S: Skyer snor sig smukt over Atlanterhavet. (Foto: NASA Earth Observatory)
T: Udviklingen langs to veje i De Forenede Arabiske Emirater. (Foto: NASA Earth Observatory)
U: Billedet er taget over Gooseneck State Park i Utah, USA, i 2004. Parken er kendt for sine udtørrede floder, som er op til 300 meter dybe. (Foto: NASA Earth Observatory)
V: Aske på sneen omkring vulkanen Shiveluch, der er en af de største og mest aktive vulkaner på Ruslands Kamchatka-halvø. (Foto: NASA Earth Observatory)
W: Støv blæser henover Det Røde Hav. (Foto: NASA Earth Observatory)
X: NASAs satellit fangede det nordvestlige hjørne af Leidy-gletscheren i Grønland. (Foto: NASA Earth Observatory)
Y: Ugab-floden i Namibia. Farverne fremstår falske. (Foto: NASA Earth Observatory)
Z: Voilards V, som i første omgang motiverede ham til at samle Naturens ABC, er endt med at gå for at være et Z. Z’et er formet af røgen fra en skovbrand i det nordlige Canada. (Foto: NASA Earth Observatory)
1
/
26