I weekenden og helt frem til 10. december kan du måske se både stjerneskud og lysende ildkugler på nattehimlen. De kommer i forbindelse med meteorsværmen Tauriderne.
Der er optimale forhold for at observere Tauriderne, fordi det netop har været nymåne. Tauriderne har været ekstra spektakulære i år. Det var for eksempel en Tauride, der fik Danmark på den anden ende den 31. oktober.
Få stærke stjerneskud
Meteorsværmen Tauriderne er opkaldt efter stjernebilledet Tyren, da stjerneskuddene ser ud til at radiere fra dette stjernebillede. Omkring maksimum kan man være heldig at se op mod 10 stjerneskud i timen. Det er ikke så mange som eksempelvis Perseiderne i august, men til gengæld kan de være meget kraftige.
16-20.november passerer Jorden også meteorsværmen Leoniderne. De kan ligesom Tauriderne give nogle klare lysglimt på himlen i form af stjerneskud eller ildkugler.
Sådan bør du kigge på nattehimlen
Planetariet giver her nogle tips til, hvor og hvordan man skal se Tauridernes lysshow:
- Hav realistiske forventninger. Der er ikke som sådan et skarpt maksimum for Tauriderne. Det er muligt, at der kun kan forekomme fem stjerneskud i timen.
- Hold udkig efter ildkugler. Tauriderne er kendt for at have en stor andel af ildkugler.
- Hold udkig i timerne omkring midnat. På det tidspunkt står stjernebilledet Tyren længst over horisonten.
- Meteorerne kan ses på hele himlen og ikke kun i nærheden af stjernebilledet Tyren.
- Find et mørkt sted at observere fra. Det kan også betale sig at klæde sig varmt på.
- Vent på godt vejr. Hvis det skulle ske at være overskyet, så udskyd dine observationer til natten efter. Maksimum er som sagt ikke så skarpt, så der er mulighed for at se stjerneskud og ildkugler det næste stykke tid.
Der er opstillet meteor-overvågningskameraer rundt omkring i landet, og du kan sammenligne dine observationer med de data her: www.stjerneskud.info.
Hvis du ser en ildkugle kan du indberette den på www.ildkugle.dk.