Hen over årsskiftet er NASA’s GRAIL-mission succesfuldt ankommet til sit rejsemål: Månen. GRAIL-missionen (Gravity Recovery And Interior Laboratory) består af to sonder, der kaldes GRAIL-A og GRAIL-B.
GRAIL-A blev bragt i kredsløb om Månen d. 31. december kl. 23:00 dansk tid, mens den anden sonde, GRAIL-B ankom godt et døgn senere – d. 1. januar kl. 23:43 dansk tid. I løbet af de kommende uger vil sonderne gennemføre banejusteringer, der til sidst vil bringe dem i en næsten cirkelrund bane med en højde på kun ca. 55 km over måneoverfladen.
Fra denne bane skal sonderne indsamle målinger, der vil gøre det muligt at lære mere om Månens indre opbygning. Man kan sige, at GRAIL er en mission til Månens indre, men denne viden er også vigtig for at få en større indsigt i hvordan Jorden og de andre stenplaneter i det indre Solsystem er blevet dannet og har udviklet sig. I praksis skal det foregå ved, at de to GRAIL-sonder flyve efter hinanden i deres kredsløb om Månen, mens de hele tiden måler afstanden mellem hinanden.
Når GRAIL-sonderne flyver hen over Månen, vil små forskelle i Månens tyngdepåvirkning ændre afstanden mellem de to sonder. Ved at måle den indbyrdes forskydning kan tyngdefeltet kortlægges med hidtil uset nøjagtighed. En analyse af disse data kan så afsløre Månens indre opbygning.
GRAIL er opbygget efter samme princip som den meget succesfulde GRACE-mission, der siden marts 2002 har kredset om Jorden og lavet meget detaljerede observationer af Jordens tyngdefelt. Dataindsamlingen for GRAIL er planlagt til at starte i marts måned og vare i 82 døgn. I første omgang kan folkene bag missionen dog glæde sig over, at sonderne nu er kommet i kredsløb om Månen.
Mission til Månens indre
NASA's GRAIL-månesonder er blevet bragt i kredsløb om Månen. Herfra skal de studere Månens indre opbygning.

Sonden GRAIL-B og dens usynlige makker GRAIL-B måtte bruge en smule krudt på at spore sig ind på den helt rigtige bane om Månen inden de nu kan påbegynde deres målinger. (Illustration: NASA)
Annonce:
\ Find mere om
Et lille klik for et menneske...
...et kæmpespring for din viden! Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev om rummet.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Rummet