‘Alting har en ende,’ siger vi.
Spørgsmålet er, om det også gælder universet, for kigger vi op på nattehimlen, kan vi se myriarder og atter myriarder af stjerner, der smiler til os milliarder af lysår herfra.
Uanset hvor dybt, vi ser, eller hvor store teleskoper, vi allierer os med, fortsætter rummet i det uendelige, og det ser ikke umiddelbart ud til, at det har nogen kant.
Universets svimlende dimensioner og ufattelige vidder har fået Videnskab.dk’s 16-årige læser Nichlas Moos Heunicke til at fundere:
»Hvad er der uden om universet? For det hele må jo være startet et sted, og det sted må i så fald være ufatteligt stort, hvis universet kan blive ved med at udvide sig?« spørger han.
Der er ikke noget udenom
Vi sender spørgsmålet videre til lektor i astrofysik Kristian Pedersen ved Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.
Efter mange års intense studier af universets mørkeste afkroge kender han verdensrummet som sin egen bukselomme. Og han svarer promte:
»Det korte svar er, at universet er det hele, så der er ikke noget udenom.«
Det faktum er umiddelbart svært at forstå, indrømmer han, fordi vores dagligdag er blottet for noget, der minder om det.
»Inde i hovedet har de fleste af os en forestilling om, at universet blev født som et punkt i en kasse, og at universet sidenhen har udvidet sig inde i kassen. Men billedet af kassen er forkert, for der var ikke nogen kasse. Der var nemlig slet ingenting. Det, der er svært at begribe er, hvordan noget kan udvide sig i noget, der ikke findes, men det er rent faktisk sådan, det var,« siger han.
\ Vores viden bliver hele tiden større
Forskningen i universet og dets udvidelse går rivende stærkt, og der er sket meget, siden denne artikel blev udgivet første gang.
Du kan gå på opdagelse i nogle af de nyere forskningsresultater i disse artikler:
Universet blev skabt under Big Bang
Ifølge Big Bang-teorien blev universet skabt for 13,7 milliarder år siden, hvor et lille punkt pludselig ekspanderede til et verdensrum, der var uendeligt stort.
Herefter er universet fortsat med at vokse og udvider sig nu med accelererende hast.
Rummet ekspanderer, fordi universet under Big Bang blev fyldt med ekstreme mængder energi, der med tiden er blevet omdannet til rum.
At det kan lade sig gøre, blev beskrevet af den berømte fysiker Albert Einstein, der med sin almene relativitetsteori beskrev, hvordan masse, energi og rum vekselvirker med hinanden.
Energi kan blive til masse – og omvendt. Tilstedeværelsen af masse og energi påvirker formen af rummet, og rummet påvirker hvordan masse bevæger sig.

»Vi er vant til, at potentiel energi kan omdannes til bevægelsesenergi. Hvis man har en bold, som man slipper et stykke over jorden, så omdannes boldens potentielle energi til bevægelsesenergi. I samme stil blev den enorme mængde energi, der blev frigjort i Big Bang, omdannet til rum,« siger Kristian Pedersen.
Hvis det kun var denne proces, der styrede universets udvidelse, ville man ud fra den samlede mængde energi lige efter Big Bang i princippet kunne regne ud hvor stort universet maksimalt kunne blive.
Men inden for de seneste år har det vist sig, at der også er et andet fænomen i verdensrummet, der får mere og mere at skulle have sagt, og har taget magten over universets udvikling.
Mørk energi får universet til at vokse
Fænomenet kaldes for mørk energi, og har den egenskab, at det får universet til at udvide sig hurtigere og hurtigere.
»Det særlige ved mørk energi er, at det er jævnt fordelt ud over hele verdensrummet, det vil sige, at der er den samme mængde energi per volumenenhed. Men fordi universet bliver større og større, vokser den samlede mængde mørk energi, og derfor bliver dens udvidende kraft mere og mere dominerende,« pointerer han og forklarer, at universet af denne grund vil blive ved med at vokse.
De fleste af os har en forestilling om, at universet blev født som et punkt i en kasse. Men der var ikke nogen kasse, der var nemlig slet ingenting
Kristian Pedersen
Mange detaljerede studier af universets struktur viser, at universet ikke er krumt, men fladt og samtidig er uendeligt stort.
»Universet har været uendeligt stort siden Big Bang, og på grund af den mørke energi vil det fortsætte med at udvide sig i al evighed. Rejser man ud af en tangent, vil man derfor aldrig komme tilbage til det samme punkt,« siger Kristian Pedersen.
Hvis du selv går og grubler over et eller andet spørgsmål, som du gerne vil have svar på, så kan du gå på jagt i Spørg Videnskabens arkiv eller sende os dit spørgsmål til sv@videnskab.dk.
Hvis vi besvarer dit spørgsmål, får du en fin Videnskab.dk T-shirt.