I dag har du chancen for at opleve et fantastisk naturfænomen, nemlig en delvis solformørkelse. Oven i købet er vejrbetingelserne optimale, for Solen smiler ned fra en skyfri himmel. Vi har altså frit udsyn til begivenhedernes gang, når Månen denne formiddag passerer synslinjen fra Jorden til Solen og dermed skygger for Solens Lys.
Videnskab.dk har i dagens anledning ringet planetarieleder Lars Petersen fra Orionplanetariet i Jels for at høre, hvad der præcist kommer til at ske i løbet af formiddagen.
“Begivenheden starter klokken 10.38, hvor Månen begynder at glide hen foran toppen af solskiven fra højre mod venstre. Langsomt men sikkert vil en større og større bid af Solen blive formørket indtil solformørkelsen topper klokken 11.33. På det tidspunkt er 27 procent af solskiven formørket. Herefter glider Månen videre forbi Solen, så solformørkelsen igen aftager, og klokken 12.31 er det slut,” fortæller han.
\ Fakta
VIDSTE DU
man i Danmark kunne opleve en solformørkelse i 50’erne. Mange ældre mennesker husker den i dag som total, men faktisk var det ‘kun’ 98 procent af solskiven, som var dækket.
I DK vil man opleve, at Månen trækker ind over den øverste del af solskiven. Rejser man længere mod nord til eksempelvis Grønland, Sibirien eller det nordlige Kina, vil man kunne opleve en total solformørkelse.
Hvis den totale solformørkelse i stedet havde været at se fra Afrika, ville vi i Danmark kunne se Månen glide hen over den nederste del af Solen.
Advarer mod ølflasker

Da det kun er knap en tredjedel af solskiven, der bliver formørket, er det ikke muligt at fornemme solformørkelsen med det blotte øje. Lyset fra den del af solskiven, som ikke er dækket af Månen, vil ganske enkelt være så kraftigt, at det overstråler den formørkede del. Så hvis man vil opleve solformørkelsen, så er det eneste rigtige at gøre at finde et par formørkelsesbriller, der fjerner noget af det synlige lys.
“Jeg vil godt advare imod at forsøge at kigge på Solen igennem en ølflaske. Godt nok så fjerner flasken en del af det synlige lys. Men det ultraviolette lys har stadig fri passage og kan derfor skade øjnene,” siger han.

Det gælder om at gribe chancen om at følge en solformørkelse nu, hvor den er der, for der kan godt gå længe før man igen får lov til at se en solformørkelse her fra Danmark. Næste solformørkelse finder nemlig først sted i 2011, og det vel at mærke den 4. januar, hvor chancerne for godt vejr er forholdsvist små. Denne solformørkelse vil til gengæld være mere markant, da hele 70 procent af solens overflade vil være dækket af månen i Danmark. Men denne solformørkelsen vil ikke være total noget sted på Jorden. Den efterfølgende solformørkelse finde sted den 22. marts 2015, og denne vil kun kunne opleves total fra to steder på landjorden, nemlig Fæørerne og på Svalbard.
“Så til den tid vil de små øer nok blive overrendt af turister og solformørkelses-entusiaster,” siger Lars Petersen og ler.
Den næste totale solformørkelse i Danmark vil finde sted fredag den 25. maj 2142. Så det er ikke noget, nogen af os skal gøre sig håb om at opleve.

Sunspotter forstørrer Solen
På planetariet i Jels vil man gøre alt for at give publikum en god oplevelse af solformørkelsen.
“Publikum vil kunne følge solformørkelsen igennem et særligt solteleskop, en såkaldt ‘sunspotter’, hvor mange gæster kan kigge med på én gang. Solteleskopet fortstørrer 50 gange så man får et billede af Solen, der er 10 centimeter i diameter. Samtidigt er teleskopet indrettet på en måde, så man kan se solpletter – hvis der vel at mærke var nogen. Men der er der faktisk ikke lige nu, da solaktiviteten lige pt er ekstremt lav,” siger Lars Petersen.
Lars Petersen glæder sig meget til begivenheden, men ville gerne have været til Kina for at opleve den totale formørkelse. For han har tidligere været så heldig at opleve en total solformørkelse, hvilket var intet mindre end helt fantastisk.
“Jeg har selv oplevet en total solformørkelse i 2006 i Tyrkiet. Vi havde perfekt vejr, så da Solen blev formørket, så jeg en mur af skygge komme væltende hen over jordoverfladen hen imod mig fra vest. Bang! Pludselig var der helt mørkt. Gadelygterne blev tændt og stjernerne kom frem som om natten. Samtidigt blev det pludselig betydeligt koldere. Den oplevelse vil jeg aldrig glemme”, siger Lars Petersen til videnskab.dk.