Med sit store øje af glas har rumteleskopet Hubble i to årtier indsamlet observationer af jetstråler fra nyfødte stjerner. Nu har astronomer kombineret disse billeder til filmsekvenser, der giver forskerne bedre mulighed for at studere jetstrålernes dynamik og vekselvirkning med omgivelserne.
Hubble fanger stjernejets
Med observationer gennem to årtier fra rumteleskopet Hubble har astronomer lavet filmsekvenser, der viser jetstråler fra nyfødte stjerner.

Jetstrålerne fra HH 47. (Foto: NASA, ESA og P. Hartigan, Rice University)
Annonce:
Jetstråler er et velkendt fænomen i universet. De dannes, når et centralt objekt – f.eks. en nyfødt stjerne eller et sort hul – er omgivet af en roterende skive af varm gas. Dele af gassen skydes ud vinkelret på skiven og danner strålerne.
En stjerne dannes i en roterende skive af gas og støv, der vokser ved, at tyngdekraften trækker materiale ind fra omgivelserne. Forskerne formoder, at en sådan skive stopper med at vokse, når den nyfødte stjerne udvikler jetstråler og en kraftig partikelstrøm (stjernevind), der blæser det omkringliggende materiale væk.
Når jetstrålerne af materiale strømmer væk fra de nyfødte stjerner, brager de ind i de omkringliggende skyer af gas og støv. Derved skabes markante strukturer som bobler og buer. Sådanne udstrømningsfænomener kaldes Herbig-Haro-objekter efter de to astronomoner George Herbig og Guillermo Haro.
\ Find mere om
Et lille klik for et menneske...
...et kæmpespring for din viden! Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev om rummet.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Rummet