Vulkaner tårner op flere steder i vores Solsystem. Et af de steder er på overfladen af planeten Venus, og for første gang har geofysiker vist, at der er tegn på vaskeægte vulkanaktivitet på den varme planet.
For 32 år siden, i 1991, kredsede NASAs Magellan-sonde omkring Venus og kortlagde planetens overflade ved hjælp af en særlig radarteknik.
På trods af et ultratæt skydække, som hænger over Venus og gør det svært at observere planeten, fangede Magellan-sonden data, der viser, at over 80 procent af den varme planets overflade er dækket af lava.
Men ingen har indtil nu afsløret overbevisende tegn på vulkansk aktivitet på Venus.
Efter hundredvis af timer brugt på at studere og sammenligne de 32 år gamle Magellan-radarbilleder af Venus, har geofysiker Robert Herrick fra University of Alaska, USA, opdaget ændringer på overfladen, der må være skabt af vulkanaktivitet i perioden mellem februar og oktober i 1991.

De parrede fotos fra februar og oktober 1991 viser, at et vulkankrater på en af Venus’ største vulkaner, Maat Mons, i perioden har ændret størrelse til nærmest det dobbelte.
Ifølge The Conversation vurderer studiets forfattere, at det skyldes en vulkansk udluftning, for eksempel en sprække i vulkanen, der delvist kollapsede og fik frisk, skoldhed lava til at flyde ud i løbet af oktober 1991. Nye lavastrømme har, ifølge forskerne, formentlig strakt sig flere kilometer ned ad skråningen af Maat Mons.
I fremtiden vil flere rum-missioner fokusere på at opdage og studere vulkansk aktivitet på blandt andet Venus. Og allerede nu er det planlagt, at NASAs Veritas-mission om ti år skal fange endnu skarpere billeder af Venus’ overflade under det tunge skydække, end vi hidtil har set.